De Amerikaanse topbelegger Michael Burry is niet alleen wat muziek betreft een metal head, maar is ook als investeerder gek op edelmetaal.

Burry is bekend van het boek en de film “The Big Short”, waarin een aantal excentrieke beleggers worden geportretteerd die de kredietcrisis van 2008 zagen aankomen.

Afgelopen kwartaal heeft Burry een flink aandeel gekocht in de Sprott Physical Gold Trust. Dat is een beleggingsvehikel waarvan het bezit vrijwel volledig bestaat uit fysiek goud.

De vermogensbeheerder waar Burry de baas is, Scion Asset Management, heeft afgelopen week documenten gepubliceerd met een overzicht van beleggingen in het eerste kwartaal van dit jaar. De belegging in goud was eind maart bijna 8 miljoen dollar waard. Dat is ruim 7 procent van de totale portfolio van 103 miljoen dollar aan Amerikaanse beleggingen.

Op basis van de prijs van goud van afgelopen vrijdag is de belegging in Sprott 8,1 miljoen dollar waard.

De keuze voor goud is verrassend, want doorgaans is Burry vooral actief op de aandelenmarkt. Daarbij neemt hij regelmatig gokjes op koersdalingen, zoals hij deed bij het aandeel Tesla, het beleggingsfonds Ark Innovation ETF van Cathie Wood en een ETF-fonds dat een fors belang heeft in chipfabrikant Nvidia.

De keuze voor goud kan verschillende redenen hebben. Zo staat goud bekend als een vluchthaven voor beleggers in tijden van politieke onzekerheid. Maar goud wordt ook gezien als een bescherming tegen inflatie.

Hoewel de inflatie in de VS en elders na het piekjaar 2022 is afgekoeld, is de inflatie zeker in de Verenigde Staten nog steeds relatief hoog. Centrale banken hebben beleidsrentes vanaf 2022 fors verhoogd om de inflatie af te remmen. Later dit jaar worden echter weer renteverlagingen verwacht, wat in principe een verruimend monetair effect heeft.

Burry werd bekend doordat hij de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt in 2006 en 2007 vroegtijdig identificeerde en profiteerde toen de kredietcrisis in 2008 in volle omvang losbarstte. Dat verhaal werd vastgelegd in het boek en de film "The Big Short."

Ook hedgefondsmanager Paulson zet in op goud

Hedgefondsmanager John Paulson werd bekend vanwege een vergelijkbare beleggingsstrategie, waar het boek "The Greatest Trade Ever" over is geschreven. Net als Burry is de baas van Paulson & Co nu volop aan het beleggen in goud en andere edelmetalen.

John Paulson. Foto: Spencer Platt/Getty

Het hedgefonds van Paulson had eind maart onder meer belangen in AngloGold Ashanti, Agnico Eagle Mines, Equinox Gold, Iamgold, International Tower Hill Mines, Novagold, Perpetua Resources, Seabridge Gold en Trilogy Metals, zo bleek vorige week uit documenten die zijn gedeponeerd bij de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC.

Het is wel goed om te benadrukken dat updates van een beleggingsportefeuille een momentopname zijn en de bezittingen van een belegger op het moment van bekendmaking al heel anders kunnen zijn.

Goudprijs op record

De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

De goudprijs steeg op de Londense metalenmarkt naar circa 2.450 dollar per troy ounce (31,1 gram). Later zakte de prijs weer wat terug.

De prijs van koper ging voor het eerst tot boven de 11.000 dollar per ton. Dat komt vooral door de verwachting dat de vraag naar het metaal sterk zal groeien door de energietransitie, terwijl het aanbod beperkt is.

Koper wordt veel gebruikt in infrastructuur voor elektrisch rijden waaronder laadpunten, en ook voor windmolens en zonnepanelen. Door de vele industriële toepassingen van koper wordt het metaal ook wel als barometer voor de economie beschouwd.

LEES OOK: Zonnetje schijnt op de beurs met nieuwe records, terwijl hogere grondstofprijzen mogelijk risico worden voor de inflatie