• Het aantal private leasecontracten voor auto’s is de afgelopen drie jaar met 15 procent gestegen, zo meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
  • Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.
  • Ze zijn zich echter onvoldoende bewust van het effect op hun maximale hypotheek.
  • Lees ook: Is het verstandig om in 2024 een tweedehands elektrische auto te kopen?

De populariteit van private leasecontracten voor auto’s neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

De financieel adviseur waarschuwt dat er meer aandacht moet komen voor de impact die het aangaan van een private leasecontract heeft op het verkrijgen van een maximale hypotheek.

Volgens de financieel adviseurs van de groep overziet de toekomstige generatie huizenkopers, die ook te maken heeft met flinke studieschulden, namelijk niet de gevolgen van dit soort schulden.

Er komt bij zo'n leasecontract namelijk een aanzienlijke BKR-registratie kijken, waarop de Generatie Z onvoldoende voorbereid lijkt, waarschuwt directeur Jan Thale Haandrikman van de adviesgroep.

Private lease of persoonlijke lening verlaagt maximale hypotheek fors

Als voorbeeld noemt hij het leasen van een Ford Focus Titanium met een verwachte jaarlijkse kilometrage van 15.000 km. Hiervoor betaal je 413 euro per maand. Als gevolg van de private lease valt de maximale hypotheek van een stel met een gezamenlijk jaarinkomen van 80.000 euro en een rente van 3,8 procent liefst 88.000 euro lager uit.

Dat effect is nog groter met een persoonlijke lening. Haandrikman hanteert een verkoopprijs van 32.000 euro en een rente van 6,7 procent. De aflossing wordt daarmee 364 euro per maand. De maximale hypotheek daalt hierdoor met maar liefst 134.000 euro.

"Wij merken dat starters zich meer bewust zijn van de invloed van een persoonlijke lening op hun hypotheekmogelijkheden, dan van de impact van private lease", zegt Haandrikman in een persbericht. "Desalniettemin schrikken starters vaak van de werkelijke gevolgen van een persoonlijke lening op hun maximale hypotheekbedrag in euro’s."

LEES OOK: Private lease: 7 dingen om op te letten bij het afsluiten van een contract