• Institutionele beleggers keren terug naar goud nu de waarde van de bitcoin keldert.
  • Zakenbank JPMorgan zegt dat dit een ommekeer is van het pro-bitcoin sentiment van de afgelopen twee kwartalen.
  • De bitcoin wordt door jonge cryptofans juist gezien als een nieuw alternatief voor goud.

Volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan trekken professionele beleggers zich voor het eerst in zes maanden terug uit de cryptomunt bitcoin en investeren in plaats daarvan in goud.

Een combinatie van stijgende inflatie, strengere regelgeving en recente aankondiging van topman Elon Musk dat autobedrijf Tesla om milieuredenen niet kiest voor de bitcoin als betaalmiddel voor z’n elektrische auto’s, heeft de prijs van de bitcoin de afgelopen weken hard doen kelderen.

Sinds het bereiken van een recordhoogte van bijna 65.000 dollar medio april heeft de belangrijkste cryptomunt ongeveer de helft van zijn waarde verloren.

De munt werd woensdagavond voor voor zo’n 39.000 dollar verhandeld, nadat de bitcoin eerder op de dag een dieptepunt van minder dan 32.000 dollar aantikte

"De waarde van de bitcoin blijft dalen en dat wijst op een verdere terugtrekking door professionele beleggers. De afgelopen maand heeft de bitcoin z’n grootste waardedaling ingezet sinds z’n recordhoogte afgelopen april", signaleren analisten van JPMorgan.

Volgens de analisten is de koersval vooral te wijten aan ‘momentum traders’ die handelen op basis van indicatoren voor de korte termijn.

Van bitcoin naar goud

"Wat opvalt is, is dat de recente uitstroom uit bitcoinfondsen gepaard is gegaan met een verhoogde instroom in ETF's voor goud in het laatste kwartaal van 2020 en het begin van dit jaar", schrijven de analisten van JPMorgan in hun rapport. “We zien een vergelijkbare ontwikkeling bij termijncontracten voor de bitcoin.”

De cryptogemeenschap ziet in de bitcoin een goed alternatief voor goud. Vooral jonge beleggers vinden een investering in de cryptomunt lonender dan een belegging in het ouderwetse edelmetaal, wat de bitcoin de bijnaam 'millennial gold' heeft opgeleverd.

Lees ook: Bitcoin versus goud: 10 experts geven aan waar hun voorkeur ligt

Het zijn dan ook vooral oudere, professionele beleggers die hun focus hebben verlegd van bitcoin naar goud, aldus JPMorgan. De beleggingen in de bitcoin begonnen in het eerste kwartaal van 2021 terug te lopen en werden in het tweede kwartaal negatief. Dit heeft traditionelere beleggers voor meer traditionele opties doen kiezen, zoals goud.

"Misschien zien beleggers de huidige koers van de bitcoin als te hoog ten opzichte van goud en doen ze daarom het tegenovergestelde van wat ze in de vorige twee kwartalen deden, namelijk bitcoin verkopen en goud kopen", aldus de bank.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin: