• De waarde van dogecoin schoot donderdag met 25 procent omhoog en zakte vrijdag iets terug.
  • De koersopmars versnelde na een cryptische tweet van Elon Musk.
  • Ook blijkt de mysterieuze bezitter van 28 procent van alle dogecoins weer actief, dit keer met een ludieke ‘meme-aankoop’.

De koers van de ludieke cryptomunt dogecoin schoot donderdag 25 procent omhoog van 0,32 dollar naar 0,40 dollar. De stijging versnelde vanaf een niveau van 0,36 dollar, nadat techmiljardair Elon Musk een doge-gerelateerde cryptische tweet de deur uit deed.

Vrijdagochtend noteerde de dogecoin weer iets lager op 0,39 dollar.

“Hoeveel kost die Doge in de etalage?”, twitterde de topman van Tesla donderdag naar z’n 55 miljoen volgers.

Aan de tweet was een foto toegevoegd met het woord 'CYBERVIKING' in blauwe neonlichten. In het midden van de foto is een dollarbiljet met daarop een Shiba Inu-hond te zien, die symbool staat voor de dogecoins.

Lees ook: De Shiba Inu coin is een parodie op de ludieke dogecoin en steeg ook 10.000% – 2 broers uit New York werden er miljonair mee

Techmiljardair Musk heeft zich dit jaar ontpopt tot een grote fan van de dogecoin. In de eerste maanden van 2021 ondersteunde Musk met zijn autobedrijf Tesla ook de bitcoin, maar daar is hij recent van teruggekomen vanwege het hoge energieverbruik van de bitcoin.

Musk suggereerde de afgelopen weken dat technische verbeteringen van de dogecoin deze cryptomunt efficiënter en nuttiger kunnen maken dan de bitcoin.

Op 8 mei 2021 bereikte dogecoin een recordhoogte van 0,7376 dollar. Sindsdien is deze cryptomunt weer zo'n 45 procent in waarde gezakt.

Afgelopen woensdag ging de dogecoin mee in een algehele uitverkoop van cryptomunten, maar daarna is de waarde van de munt weer wat hersteld.

De walvis die 28 procent van dogecoin bezit, doet ludieke aankoop

Intussen blijkt ook de mysterieuze cryptobelegger die ongeveer 28 procent van alle dogecoins bezit weer actief.

Uit data van de site Bitinfocharts blijkt dat het dogecoin-adres DH5yaieqoZN36fDVciNyRueRGvGLR3mr7L op 18 mei ongeveer 420,6899 coins heeft gekocht voor een bedrag van ongeveer 192 dollar.

De omvang van de aankoop is verwaarloosbaar, gelet op het aantal dogecoins dat geregistreerd staat op dit adres: dat zijn er liefst 36,7 miljard, waarmee deze mysterieuze 'walvis' (een grootbezitter van een cryptomunt) ongeveer 28 procent van de dogecoins in omloop heeft. Tegen de huidige koers van ongeveer 0,39 dollar gaat het om een waarde van zo'n 14 miljard dollar.

De aankoop van afgerond 420,69 dogecoins duidt op een grap. Het gaat om een combinatie van zogeheten meme-cijfers: 420 en 69. 420 wordt op sociale media gebruikt als verwijzing naar de consumptie van cannabis, specifiek op 20 april om 4.20 uur in de middag, of gewoon breder als omarming van cannabis. Het getal 69 verwijst naar een seksstandje, waarbij op sociale media vaak willekeurig met 'nice' wordt gereageerd.

Beleggers breken zich al maanden het hoofd over de vraag wie er achter het dominante doge-adres zit. Het is in ieder geval iemand die van een grapje houdt, wat past bij de ludieke oorsprong van de dogecoin.

Volgens onderzoeker Noelle Acheson van de site CoinDesk is het opvallend dat de 'walvis' met 28 procent van alle dogecoins voornamelijk bijkoopt. De enige verkoop dit jaar betrof een hoeveelheid van 100 miljoen dogecoins op 21 april.

Op sommige online fora wordt gespeculeerd dat het dogecoin-adres van Elon Musk zelf is. De techmiljardair heeft zichzelf gekscherend omschreven als 'dogefather'. Op het fameuze dogecoin-adres is ook drie keer een hoeveelheid van 28,061971 dogecoins aangekocht, een referentie naar de verjaardag van Musk die valt op 28 juni 1971.

Het kan natuurlijk ook gaan om een eerbetoon aan Musk. Die heeft zelf gewaarschuwd dat het grootste risico van de dogecoin ligt bij de concentratie in slechts enkele digitale portemonnees.

[activecampaign form=28]

Meer doge? Bekijk ook deze stukken eens: