• Econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman gelooft nog steeds niet dat de bitcoin enige waarde heeft.
  • Toch ziet Krugman de cryptomunt niet verdwijnen. De constante toestroom van nieuwe ‘gelovigen’ kan de bitcoin laten overleven.
  • Woensdag kende de cryptomarkt een wilde dag met extreme koersdalingen en enig herstel voor de bitcoin en andere cryptomunten.

De bitcoin is geen handig betaalmiddel en heeft ook andere serieuze gebreken. Maar topeconoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman denkt niet meer dat de bitcoin verdwijnt. Hij is tot de conclusie gekomen dat de bicoin een quasi-religieuze cultus is die telkens nieuwe aanhangers trekt.

In een reeks commentaren op Twitter schreef Krugman woensdag: “Je kunt de bitcoin niet meer nieuw noemen, hij bestaat al sinds 2009. Sindsdien is niemand erin geslaagd om er een deugdelijk, legaal gebruik voor te bedenken.”

Vervolgens schrijft Krugman: “Toch zeg ik niet meer dat de ondergang van de bitcoin nabij is. Elke keer lijkt er weer een nieuwe groep gelovigen op te duiken. Je kunt het misschien beter zien als een sekte met oneindige overlevingskansen.”

Eerder noemde Krugman zichzelf een crypto-scepticus. Hij gelooft nog steeds dat de bitcoin, de belangrijkste cryptomunt ter wereld, serieuze tekortkomingen heeft.

"De bitcoin is geen handig betaalmiddel. Je kunt het niet gebruiken als stabiele opslag van waarde en het is zeker geen rekeneenheid", schreef Krugman. "De waarde berust op de overtuiging dat het een technologisch geavanceerde manier is om je in te dekken tegen het onvermijdelijke einde van geld dat door overheden wordt uitgegeven, over een paar dagen of wellicht over een paar eeuwen. In mijn optiek heb je het dan over een combinatie van libertarische nonsens en technogeblaat."

Econoom Krugman won in 2008 de Nobelprijs voor zijn analyses over de internationale handelsbetrekkingen. Hij schreef zijn commentaren op de dag dat cryptomunten een wilde rit beleefden.

De bitcoin maakte woensdag een duikvlucht van meer dan 30 procent tot een niveau van 32.000 dollar om vervolgens weer op te veren naar bijna 40.000 dollar. Donderdagochtend noteerde de cryptomunt nog steeds iets onder de 40.000 dollar.

Ook andere cryptomunten zoals ether en de dogecoin kregen woensdag zware klappen.

Aanleiding voor de verkoopgolf was een bericht dat de Chinese centrale bank de boodschap heeft herhaald dat je in China niet met cryptomunten mag betalen. Het herstel van woensdagavond volgde na een tweet van Tesla-topman Elon Musk waarin hij suggereerde dat Tesla nog steeds flink wat bitcoins bezit, ondanks de aankondiging dat het bedrijf klanten niet gaat toestaan om elektrische auto's in bitcoins af te rekenen.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Professionele beleggers stappen uit de bitcoin en kiezen voor goud als bescherming tegen inflatie, signaleert JPMorgan