• De bitcoin steeg woensdagavond na een tweet van Elon Musk van een dieptepunt van 32.000 dollar naar een waarde van bijna 40.000 dollar.
  • In de tweet zou Musk suggereren dat zijn autobedrijf Tesla het grootste deel van de bitcoin die in februari werden aangekocht nog altijd in bezit heeft.
  • Eerder op de dag maakte de bitcoin nog een val van 30 procent door een uitspraak van de Chinese centrale bank dat cryptovaluta geen betaalmiddelen zijn.

Nadat de bitcoin woensdag eerst een duikvlucht maakte van meer dan 30 procent door de herhaalde uitspraak van de Chinese centrale bank dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen, wist de belangrijkste cryptomunt in slechts een paar uur te herstellen en terug te klimmen naar een waarde van zo’n 40.000 dollar.

De munt begon weer te stijgen na een tweet van Elon Musk. De Tesla-topman suggereerde dat de fabrikant van elektrische auto’s nog altijd een groot deel van de bitcoins bezit die begin dit jaar werden gekocht.

Tesla verzilverde aan het eind van het eerste kwartaal een deel van zijn bitcoinbezit tegen een winst van 101 miljoen dollar, maar had per 31 maart nog voor ongeveer 1,3 miljard dollar aan bitcoin op de balans staan.

Begin dit jaar toonde Musk zich een grote fan van de bitcoin. Tesla kondigde toen aan dat klanten hun auto's zouden kunnen afrekenen met bitcoins.

Op 12 mei verklaarde Musk echter dat Tesla hier bij nader inzien toch niet mee door wil gaan: het bedrijf is tot het inzicht gekomen dat de milieu-impact van het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin buitensporig hoog is. Die aankondiging had een negatieve invloed op de koers van de bitcoin.

Steun voor de bitcoin

Techondernemer Justin Sun, die cryptoplatform Tron heeft opgericht, tweette woensdagavond dat hij 152 miljoen dollar aan bitcoin heeft gekocht voor ongeveer 37.000 dollar per stuk.

De extreme prijsschommelingen van cryptomunten vonden woensdag plaats op een moment dat ook aandelenbeurzen het zwaar hadden.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een stevig verlies van min 1,6 procent op 693,72 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 1043,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,6 procent.

Vooral cryptobedrijven en techfondsen gingen bij opening in het kielzog van bitcoin en andere crypto's mee omlaag op Wall Street. De graadmeters in New York maakten gedurende de sessie een deel van de eerdere verliezen goed.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin: