De Franse zakenman Bernard Arnault is de op twee na rijkste persoon ter wereld. Volgens Forbes heeft hij een vermogen van 102,4 miljard dollar (93 miljard euro), terwijl Bloomberg het op 96,5 miljard dollar (87,7 miljard euro) houdt.

De 70-jarige Arnault is de topman van LVMH, de grootste producent van luxegoederen wereldwijd, en is daarmee de rijkste persoon in de mode-industrie.

LVMH boekte in 2018 meer dan 53 miljard dollar (48 miljard euro) omzet en bestaat uit 70 afzonderlijke bedrijven waaronder Christian Dior, Louis Vuitton, Dom Pérignon Champagne, horlogemerk TAG Heuer en Sephora.

Vorige week zette Arnault een grote stap met de aankoop van de iconische juweliersketen Tiffany & Co voor meer dan 16 miljard dollar (14,5 miljard euro).

Het vermogen van Arnault groeit veel sneller dan dat van de meeste andere miljardairs. Sinds het begin van dit jaar is hij 28 miljard dollar (25,4 miljard euro) rijker geworden, blijkt uit de Billionaires Index van Bloomberg.

In maart passeerde de Franse miljardair Warren Buffett op de lijst van rijkste mensen ter wereld en kwam hij op de derde plek terecht.

Een paar maanden later ging hij ook Bill Gates voorbij en moest hij alleen nog Jeff Bezos voor zich dulden. Inmiddels is hij weer teruggevallen naar de derde plaats, ook al werd hij in oktober nog wel 5,1 miljard dollar rijker binnen 48 uur vanwege een sterke stijging van de aandelen LVMH.

Dit moet je weten over het leven, de carrière en de familie van Arnault.


Bernard Arnault is volgens Forbes de op twee na rijkste mens ter wereld met een geschat vermogen van 102,4 miljard dollar (93 miljard euro). Daarmee is hij met afstand de rijkste persoon van Europa.

Foto: Reuters

Bloomberg schat het vermogen van Arnault iets lager in: 96,5 miljard dollar (87,7 miljard euro).


De 70-jarige Franse zakenman is sinds 1989 voorzitter en CEO van LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton SE, kortweg LVMH. Dat is de grootste producent van luxegoederen ter wereld.

Foto: Getty Images

Bron: Bloomberg


Het zakenimperium is een echte familieaangelegenheid. Vier van de vijf kinderen van Arnault hebben een hoge positie bij een van de merken van LVMH.

Antoine Arnault, Bernard Arnault en Delphine Arnault tijdens een modeshow in Parijs in januari 2019. Foto: Getty Images

Bron: Bloomberg


Op dit moment zijn alleen Jeff Bezos en Bill Gates rijker dan Arnault. De Fransman zit Gates op de hielen met 'slechts' 3,4 miljard dollar (3,1 miljard euro) minder vermogen.

Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Bron: Bloomberg, Forbes


LVMH boekte in 2018 een omzet van meer dan 53 miljard dollar (48 miljard euro) en bestaat uit 70 afzonderlijke bedrijven. Het imperium omvat onder meer de lederwaren van Louis Vuitton en de horloges van TAG Heuer.

Actrice Priyanka Chopra met een Tag Heuer-horloge in New Delhi in 2007. Foto: Getty Images

Arnault komt uit Roubaix, een stadje dat in het uiterste noorden van Frankrijk ligt.

Foto: Getty Images

Bron: Bloomberg


Hij studeerde bouwkunde aan de prestigieuze Ecole Polytechnique in Parijs, waar ook drie voormalige Franse presidenten en drie Nobelprijswinnaars op zaten.

De oorspronkelijke campus van Ecole Polytechnique in Quartier Latin in Parijs, waar de school tot 1976 gevestigd was. Foto: Shutterstock/EQRoy

Bronnen: Business Insider, Bloomberg


Na zijn afstuderen werkte Arnault eerst een tijdje voor het bouwbedrijf van zijn vader, Ferret-Savinel, voordat hij zijn entree maakte in de luxesector. Hij werd in 1984 CEO van producent van luxegoederen Financiere Agache.

LVMH-vicevoorzitter Alain Chevalier met Bernard Arnault, destijds CEO van Financiere Agache tijdens een evenement in Parijs in 1988. Foto: Getty Images

Bron: Bloomberg


Arnault trouwde in 1973 met Anne Dewavrin en ze kregen samen twee kinderen. In 1990 gingen ze uit elkaar en Arnault hertrouwde in 1991 met de Canadese concertpianist Helene Mercier.

Helene Mercier en Bernard Arnault. Foto: Reuters

Hij wist haar naar verluidt te versieren door Chopin en andere klassieke stukken voor haar te spelen.

Arnault in zijn huis in 2000. Foto: Laurent VAN DER STOCKT/Gamma-Rapho via Getty Images

Bron: Forbes


De Franse miljardair en zijn vrouw wonen in een historische gebied van Parijs, ten zuiden van de Seine waar wijken als Quartier Latin en St. Germain-des-Prés liggen.

Foto: Alexander Spatari/Getty Images

Bronnen: Bloomberg, The New York Times


In hun huis heeft Arnault een collectie moderne en hedendaagse kunst met werken van onder anderen Jean-Michel Basquiat, Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Andy Warhol en Pablo Picasso.

Foto: Ben Pruchnie / Staff / Getty Images

Bron: Bloomberg


Arnault heeft vijf kinderen: twee met zijn eerste vrouw en drie met zijn huidige vrouw.

Arnault met drie van zijn zoons tijdens Roland Garros 2018. Foto: Getty Images

Bron: The New York Times


Antoine Arnault en Delphine Arnault zijn de kinderen uit zijn eerste huwelijk.

Foto: Getty Images

Bronnen: The New York Times, LVMH


Oudste dochter Delphine is de eerste erfgenaam van het LVMH-imperium.

Foto: Getty Images

Bron: The New York Times


In januari 2019 werd Delphine met haar 43 jaar het jongste bestuurslid van LVMH.

Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images

Bron: MDS


Net als veel andere miljardairs reist Arnault met een privéjet.

Bernard Arnault op een vlucht met zijn privéjet tussen Beijing en Sjanghai in 2004. Foto: Marc DEVILLE/Gamma-Rapho via Getty Images

Bron: Getty Images


Hij is eigenaar van een indrukwekkende vakantievilla in Saint-Tropez aan de Franse Rivièra.

Foto: Getty Images

Bron: Telegraph


Arnault heeft ook bijna 100 miljoen dollar besteed aan luxe huizen in Los Angeles.

Foto: Shutterstock/Zhukova Valentyna

Bron: The Real Deal


Arnault heeft een indrukwekkend netwerk. Hij ontmoet regelmatig invloedrijke mensen, niet alleen uit de mode-industrie. In 2017 schudde hij bijvoorbeeld de hand van president Donald Trump om de uitbreiding van de fabrieken van LVMH in de VS te bespreken.

Foto: Getty Images

Bron: WWD


Arnault zou bevriend zijn geweest met Apple-oprichter Steve Jobs. Die zou tegen hem hebben gezegd: "Weet je Bernard, ik weet niet of mijn iPhone over 50 jaar nog steeds een succes is, maar iedereen drinkt dan vast nog steeds jouw Dom Pérignon."

Foto: Seth Wenig / Reuters

Bron: CNBC


Voormalig CEO van Goldman Sachs Lloyd Blankfein heeft een keer gezegd dat hij Arnault een "visionair" vindt, omdat hij "voorzag dat de wereld rijker zou worden".

Foto: Voormalig Goldman Sachs-CEO Lloyd Blankfein. Bryan Bedder/Getty Images voor The New York Times

Bron: CNBC


Arnault zou ook al lang bevriend zijn met de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy. Hij was getuige op het huwelijk van Sarkozy en Carla Bruni.

Foto: Bernard Arnault en de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy in 1994. Bron: Getty Images

Bron: The New York Times


Hij heeft ook de hand van Vladimir Poetin geschud toen de Russische president in 2003 een bezoek bracht aan een wijngaard van LVMH in Frankrijk.

Foto: Vladimir Poetin en Bernard Arnault bij het bezoek aan de wijngaard in 2003. Bron: Getty Images

Bron: LVMH


Arnault beschouwde designer Karl Lagerfeld als een goede vriend. "Zijn dood is een schok voor mij, mijn vrouw en mijn kinderen", zei Arnault in een statement toen de hoofdontwerper van Chanel overleed. "We hielden van hem en bewonderden hem. De mode-industrie is een grote inspiratiebron verloren."

Foto: Karl Lagerfeld en Bernard Arnault in Parijs in 2018. Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Bron: LVMH


Toch is Arnault niet met iedereen bevriend. Zijn grote zakelijke rivaal is Francois Pinault, na Arnault de rijkste man van Frankrijk. Zijn vermogen bedraagt ongeveer 34,3 miljard dollar, omgerekend 31,2 miljard euro.

Foto: François-Henri Pinault, de zoon van Francois Pinault. Bron: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Bron: Bloomberg, Forbes


Pinault is de oprichter en CEO van het Franse luxemerk Kering, waar ook merken als Gucci en Yves St. Laurent onder vallen. De miljardair is ook eigenaar van veilinghuis Christie's.

Foto: François-Henri Pinault, de zoon van Francois Pinault. Bron: ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images

Bron: Bloomberg


Arnault probeerde met LVMH in 1999 een meerderheidsbelang in Gucci te bemachtigen, maar Pinault was hem te snel af.

Foto: Bobby Yip/Reuters

Bron: Forbes


In november 2019 wist LVMH wél een grote vis binnen te halen: het kocht juweliersketen Tiffany & Co voor een bedrag van ruim 16 miljard dollar, omgerekend zo'n 14,5 miljard euro.

Foto: Reuters

Met die overname groeide LVMH nog meer. Al met al is te zeggen dat Arnault het heeft uitgebouwd tot het grootste luxeconglomeraat ter wereld. Daar heeft hij een opmerkelijke bijnaam mee verdiend: 'The wolf in the cashmere coat.'

Foto: Chesnot/Getty Images

Bron: The New York Times


Het vermogen van Arnault wordt geschat op 87,7 miljard euro, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Door de aankoop van Tiffany kan Arnault, de op twee na rijkste man ter wereld, rijker worden dan Microsoft-oprichter Bill Gates en Amazon-baas Jeff Bezos.

Foto: Christophe Morin/IP3/Getty Images

Bron: Bloomberg


Lees meer over Bernard Arnault en LVMH: