Bijna een jaar na zijn dood heeft de familie van dj/producer Avicii ter nagedachtenis van hem een stichting opgericht om mensen te helpen die kampen met psychische problemen en zelfmoordgedachten.

Dat meldt onder meer het Amerikaanse entertainmentblad Variety op zijn site.

De Tim Bergling Foundation, verwijzend naar de echte naam van de artiest, gaat in eerste instantie personen en organisaties steunen die actief zijn op het gebied van zenuwaandoeningen en zelfmoordpreventie. Volgens een verklaring van de familie zal de stichting zich daarnaast bezighouden met klimaatverandering, ontwikkelingshulp, natuurbehoud en bedreigde diersoorten. “Tim wilde een verschil maken. Een stichting beginnen in zijn naam is onze manier om hem in ere te houden en zijn werk voort te zetten.”

Tim Bergling overleed vermoedelijk door zelfmoord op 20 april 2018 in Oman.

Avicii was in 2016 gestopt met een tournee vanwege gezondheidsproblemen. Die hadden mede te maken met overmatig drankgebruik. Hij leed voordat hij stopte met optreden onder meer eens aan een acute alvleesklierontsteking. Verder werden zijn blinde darm en galblaas verwijderd.

Hoewel hij niet meer toerde, bleef Avicii actief in de muziek. Hij bracht diverse nieuwe platen uit en stond andere artiesten bij als producer. In oktober 2017 verscheen een documentaire over de Zweedse dj, Avicii: True Stories.

Los van zijn gezondheidsproblemen zei hij in de docu dat de dancewereld niet aan hem besteed was. “Het ligt echt niet aan de muziek of aan de shows, maar aan alles eromheen”, lichtte Avicii toe in verschillende interviews.

Lees ook op Business Insider

Draaien voelde “nooit natuurlijk” aan voor de Zweed. “Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen.”

Avicii is onder meer bekend van de hit Hey Brother.

Lees meer: