Nederland is hofleverancier in top-dj’s. Denk aan eclatante succesverhalen als Tiësto, Armin van Buuren en Nicky Romero. Om maar te zwijgen over de Martin Garrix-en en Afrojacks van deze wereld.

Anthony Donner interviewde voor zijn lijvige koffietafelboek Dutch Dj’s zo’n beetje iedereen die er toe doet in de Nederlandse dj- en dance industrie. Wat zijn volgens Donner de succesfactoren?

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 60.000 dj’s-producers actief”, vertelde Donner, fotograaf, journalist en oud-hoofdredacteur DJ Mag NL vorig jaar aan Business Insider. Hij werkte drie jaar aan zijn 3,1 kilo wegende boek dat een uniek inkijkje biedt in een gesloten en ongrijpbare wereld.

Grote dj’s als Van Buuren en Tiësto vertellen vanuit het gemak van hun eigen studio hoe ze telkens hun grenzen verleggen en uiteindelijk hun big break kregen. Maar ook kleinere namen uit veertig dance-stromingen en de onzichtbare gezichten uit de industrie – zoals managers, bookers, labels en publishers – komen uitvoerig aan het woord.

Dit zijn volgens Donner de ingrediënten voor een dj-succes:


1. Tomeloze passie voor muziek

Anthony Donner/Nosia

Het ligt misschien voor de hand, maar volgens Donner zijn het allemaal “gepassioneerde mensen”. Hij vult aan: “Alle jongens en meiden die ik heb gesproken zitten in het vak omdat ze gepassioneerd zijn over muziek. Dat ze nu hun eigen creatie met de wereld kunnen delen, is een mooi gevolg.”

Invulling en identiteit geven aan jouw eigen sound, het vormt volgens Donner de basis, samen met zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. “Soms denken mensen dat het Martin Garrix is komen aanwaaien, maar hij is ook al lang bezig. Je moet het gewoon dóén, muziek maken.”


2. Je moet van de techniek houden en bijna “een halve autist kunnen zijn”

Anthony Donner/Oliver Heldens

“Wat mensen vaak vergeten is dat je écht van de techniek moet houden, anders kom je er niet”, stelt Donner. Volgens hem leid je als dj-producer eigenlijk een dubbelleven. “Aan de ene kant ben je een kluizenaar die dagenlang in zijn studio aan een track werkt, en aan de andere kant moet je ook iets exhibitionistisch hebben en het fantastisch vinden om voor een paar duizend man te staan.”


3. Niet bang om jezelf opnieuw uit te vinden

Anthony Donner/Miss Melera

Donner spendeerde soms hele dagen bij de dj's-producers die hij sprak en fotografeerde. “Weten waar jij jezelf in kunt ontwikkelen, dat is een sterke eigenschap bij de meeste dj’s. Een soort bewustzijn over waar jouw zwaktes liggen en hoe je die kunt verbeteren.”

Het is belangrijk om jezelf telkens opnieuw uit te vinden. Te luisteren naar je fans, maar niet té veel. “De dj’s die ik heb gesproken weten alles altijd nét een beetje beter en kregen de tijdsgeest te pakken. Electrohouse is bijvoorbeeld niet meer half zo populair als vijf jaar geleden. Door jouw eigen sound te blijven ontwikkelen kan je zorgen dat je het publiek blijft verassen.


4. Je moet opvallen

Anthony Donner/Sander Kleinenberg

“Waarom zijn de succesvolle dj’s en producers relevant? Omdat ze opvallen!” vertelt Donner enthousiast. Het verschilt per artiest: “De ene valt op omdat zijn producties aanslaan, zijn platenkeuze of technische skills, de ander heeft een toffe performance waar mensen over blijven praten en weer een ander weet precies hoe hij moet opvallen in de media.”

En daarin verschilt de dj-scene niet zoveel als die van andere muziekstromingen. “Madonna heeft misschien niet de beste stem, toch wordt ze aanbeden. Dat komt door talloze factoren. Met alleen goed draaien ga je tegenwoordig niet winnen, muziek is zo smaakgebonden en subjectief.”


5. En een sterke identiteit hebben

Anthony Donner/Junkie XL

Volgens Donner val je mede op door je eigen identiteit te ontwikkelen en exposure te genereren. “Dit is voor iedereen weer anders.”

Een sound of succesformule kopiëren klinkt misschien interessant, maar daarmee kom je er niet volgens de expert. “Zorg dat je komt met muziek die spraakmakend is en bij je past. Elke scene is een soort eilandje en vraagt weer om een andere aanpak om door te breken. De trance-wereld is totaal anders als die van bijvoorbeeld hardstyle.”


6. De juiste mensen om je heen verzamelen

Anthony Donner/Bassjackers

Je moet ook een beetje weten hoe je jezelf in de markt positioneert. Volgens Donner kun je natuurlijk een booker en manager in de arm nemen, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op jouw creativiteit, passie, talent en ondernemerschap. “Jij moet een idee hebben welke kant je op wilt met je muziek. Je kunt wel roepen dat je dj of producer bent, maar waar moeten mensen jou van kennen?”

Een springplank kan ook helpen: als een populaire dj-producer in je gelooft en jou onder zijn hoede neemt, dan kan dat je carrière ten goede komen. Zorg dat je goede mensen om je heen verzameld die jouw pad op een stabiele manier kunnen ontwikkelen. Het draait om geluk hebben volgens Donner, "maar dat geluk is voor een klein deel te sturen".

LEES OOK: Dit verdient rapper Sevn Alias – en zo geeft hij zijn geld uit