De 14-jarige Daan Joey van Marle uit Purmerend staat 30 december als dj DJVM op het podium voor tienduizenden mensen in China. Hij is geboekt voor het ISY Music Festival op het tropische Chinese eiland Hainan, het Ibiza van Azië.

Hij bevindt zich in gezelschap van wereldberoemde artiesten als Martin Garrix, Armin van Buuren, Steve Aoki en Don Diablo. Een droom die uitkomt en “een supergrote eer”, al kan hij het nog steeds niet helemaal geloven.

Een jaar geleden had de havoscholier niet kunnen vermoeden dat het zo snel zou gaan met zijn carrière. “Dat had echt niemand verwacht”, zegt de dj, die hiphop, r&b en urban draait. “Ik dacht als ik eind van het jaar een keer kan opwarmen op een FRIS-feest (voor tieners) hier in Purmerend zou dat leuk zijn.”

Het liep anders, want dat doel bereikte hij al in januari. In oktober bracht hij zijn eerste single Don’t You Think Like That uit en hij sleepte vier boekingen binnen op het Amsterdam Dance Event (ADE). Daar werd hij ook ontdekt door de organisatie van het Chinese festival, waar de vorige editie 50.000 mensen op af kwamen.

“Ik moest draaien in een winkel in de P.C. Hooftstraat, toen er Aziatische mensen binnenkwamen. Volgens mij gingen ze schoenen passen”, blikt Daan terug.

Het nummer dat hij draaide, viel in de smaak bij de Chinese bezoekers. Ze bleken betrokken te zijn bij de organisatie van het festival in China en wilden hem boeken. "Ik dacht iemand maakt een grote grap met me, ik ga hem een half jaar haten en nooit meer tegen hem praten. Maar ze waren echt serieus."

Maggie Yawen Luo, managing director voor ISY Media, weet het moment nog goed. "Ik hoorde iemand Afrobeats en hiphop draaien en was in shock toen ik erachter kwam dat de dj de jonge, blonde DJVM was", zegt ze tegen het Purmerends Dagblad. Ze zocht vrijwel meteen contact met het 14-jarige dj-talent en legde hem vast. "Hij zal de jongste dj ooit zijn met een optreden op een commercieel festival in China."

Van Marle draait een anderhalf uur durende set op de 'afrobeats stage'. "Het gaat waarschijnlijk een van de leukste momenten in mijn leven zijn. Dat had ik nooit kunnen verwachten op deze leeftijd."

Van jongs af aan is Daan al bezig met muziek. Zijn moeder vroeg hem toen hij tien was of hij een keer een proefles wilde doen op de DJ School. "Ik dacht ik heb toch niks te doen, ik doe het wel een keer. Maar ik vond het eigenlijk toch wel heel leuk.''

Nu zijn carrière zo'n vlucht neemt, heeft hij iets minder tijd voor school. "Het is druk, druk, druk, maar ik doe gewoon mijn best. Mijn vrienden en familie helpen me."

De plannen voor volgend jaar zijn al gemaakt, te beginnen met een groot feest voor zijn vijftiende verjaardag. "Ik ga aankomend jaar veel nummers uitbrengen en ben daarvoor ook bezig met grote namen", vertelt hij. "Iedereen zegt: jij wordt de nieuwe Martin Garrix. Ik hoop het, maar dan wel in mijn eigen genre."

LEES OOK: Dit verdienen de 10 populairste dj’s van 2018 – Martin Garrix staat weer op één, maar harkt niet het meeste binnen