De wereld kreeg maar geen genoeg van Avicii, die ons trakteerde op hits als Levels en Wake me up. De Zweedse dj en producer wijdde zijn leven aan wat hij het liefste deed: muziek maken. Toch werd dit hem fataal.

Op 20 april werd de 28-jarige Tim Bergling dood gevonden in Oman. Zelfmoord, bleek uit een verklaring van zijn familie en het politierapport. Het was al langer bekend dat het leven als artiest een van de succesvolste dj’s aller tijden parten speelde.

Vrienden en mensen die met hem werkten, typeren de dj als talentvol, kundig, perfectionistisch, gevoelig, verlegen en heel erg aardig. Hij viel op met melodieuze composities, was veelzijdig en niet bang om met een nieuwe sound op de proppen te komen. Hij hield van muziek produceren, maar het toeren in een moordend tempo viel hem zwaar.

Zo raakte hij verstrikt in de wereld die aan zijn voeten lag. Lees hier over de belangrijke momenten uit Avicii’s leven.


8 september 1989: Avicii wordt geboren als Tim Bergling in Zweden

Hij groeit bij zijn ouders Anki Lidén en Klas Bergling in Stockholm. Hij heeft nog een broer en zus, David en Linda, en een halfbroer Anton Körberg.


Zijn jeugd lijkt in niets op het leven na zijn doorbraak

Mom and Hercules ❤

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

In de documentaire Avicii: True Stories van Levan Tsikurishvili uit 2017, vertelt Bergling over de overzichtelijke wereld van zijn jeugd. “Mijn leven speelde zich af in zeven straten rond mijn huis”, schetst de dj.

Daarmee lijken zijn jeugdjaren in niets op het hectische leven na zijn doorbraak. In de verklaring die zijn ouders geven na zijn dood noemen ze ‘hun Tim een zoeker, een kwetsbare artistieke ziel die existentiële vragen met zich meedroeg’.

Lees ook op Business Insider


Avicii raakt als tiener verslingerd aan muziek produceren

Op een dag vertelt een van Berglings vrienden over de gratis software FL Studio waarmee je heel makkelijk muziek kunt produceren, vertelt hij in True Stories. Een uitkomst voor de tiener die zich tijdens een vakantie te pletter verveelt en begint met experimenteren, schrijft Forbes.

Avicii begint aanvankelijk met het namaken van bestaande nummers, maar ontwikkelt al snel een eigen sound. En dat in een hoog tempo. Hij bestookt Lucas van Scheppingen alias Laidback Luke met demo’s op het forum dat de Nederlandse dj in 2001 heeft opgericht. Op het irritante af, zo liet Van Scheppingen De Volkskrant weten. Maar hij bespeurt wel talent in de composities van de tiener.

Ook de Nederlandse top-dj Tijs Verwest, alias Tiësto, krijgt demo’s toegestuurd. Hij speelt de tracks in zijn show, vertelt hij in True Stories.


Van Ray Charles tot Daft Punk

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

Avicii laat zich inspireren door een brede range aan artiesten. “Ik ben opgegroeid met het luisteren naar Ray Charles en 60’s rock dankzij mij vader, terwijl ik door mijn broers Kiss leerde kennen”, vertelt hij in 2012 aan Forbes.

“Als het om elektronische muziek gaat, ben ik begonnen met luisteren naar Daft Punk, lang voordat ik wist wat housemuziek was. Daarna ging ik door met Steve Angello, Eric Prydz, Axwell, Sebastian Ingrosso en Laidback Luke. Ze hebben me allemaal beïnvloed en hebben me heel veel geleerd, over hoe ik een track in elkaar zet, over akkoorden en toonladders. Dit heeft mijn geluid gemaakt tot wat het nu is.”


Hij weet zichzelf al snel in de kijker te spelen

Avicii, Tim Bergling

Een jonge Tim vertelt tijdens een ontmoeting met DJSounds.com in zijn appartement hoe hij zichzelf in de kijker speelde. “Ik ben gewoon begonnen met het sturen van dingen naar blogs. Het is moeilijk om de aandacht van labels te krijgen als je niet bekend bent.”

In zijn slaapkamer maakt hij een remix van de tune van de Commodore 64 game ‘Lazy Jones’, die hij doopt tot ‘Lazy Lace’.  Dit wordt zijn eerste release bij Strike Recordings.


Avicii komt in contact met Ash Pournouri, die zijn manager wordt

Tim valt niet alleen in de smaak bij Laidback Luke en Tiësto. Iemand anders die zijn muziek op het spoor komt via blogs en fora is Arash ‘Ash’ Pournouri, een toen 26-jarige serie entrepreneur die met verschillende zaken al wat hoogte- en dieptepunten had meegemaakt. De jonge ondernemer heeft zich net toegelegd op het promoten van clubs en artiesten en benadert Tim via Facebook, vertelt Pournouri in True Stories.

Als Tim nog 17 is, komt het tot een ontmoeting tussen de manager en de jonge producer:

“Nadat mijn kind was geboren, vond ik deze jongen Avicii uit Zweden. Ik wist niet hoe oud hij was, (…) maar ik zag een ongeslepen talent. We ontmoetten elkaar voor koffie en zeiden dat we samen een remix zouden doen om te zien waar ons dat zou brengen. Ik vertelde hem mijn visie, die hij destijds niet 100 procent deelde. Hij zat nog op school toen we begonnen met samenwerken en wist niets van de business. Ik zei: (…) jij focust op muziek en ik begeleid je daarbij’. (…)  Ik zag het als mijn kindje, hoewel hij het merk is”, zei Pournouri in 2012 tegen Vegas Seven.


Succesvolle remixes volgen

De eerste grote artiest voor wie Tim een remix maakt is de Amerikaanse dj Roger Sanchez. De remix die hij voor de Franse dj en producer Bob Sinclair maakt, valt in de smaak van diens eveneens Franse vakgenoot David Guetta, voor wie hij ook een remix maakt. Zo komt het balletje aan het rollen.

Het gebeurt onder begeleiding van Pournouri. ‘We don’t discover artists, we create them’, is de slogan van zijn bedrijf At Night. Pournouri komt in het lijstje van 50 belangrijkste personen in EDM van muziekplatform Rollling Stone. Onder meer omdat hij van een knutselende Avicii binnen drie jaar een artiest van formaat wist te maken met een uitgekiende strategie van marketing, netwerken en creativiteit.

“Hij (Avicii) en zijn manager Pournouri hebben samen uniek groot succes gehad door de muziek, de artiest en de promotie op een originele manier in de markt te zetten”, zei voormalig platenbaas Eelko van Kooten, oprichter van Spinnin Records, tegen Quote.


Tim Bergling, Tim Berg, Tom Hangs, Timberman, Avīci, Avicii

Avicii gebruikt in het begin verschillende namen, waaronder Tim Berg, Tom Hangs en Timberman. Hij hoort van een vriend over Avīci , wat zoiets betekent als de krochten van de boeddhistische hel.

Hij vindt het wel cool klinken. In die tijd opent hij een MySpace-account om zijn muziek de wereld in te sturen, maar Avīci de boeddhistische hel blijkt al bezet.  “En ik had al 60 gebruikersnamen uitgeprobeerd”, zei de top-dj in 2013 tegen Time Magazine. “Ik probeerde een extra i en het werkte!”

Dus je hebt de extra i te danken aan MySpace, vroeg Time. “En mijn manager”, antwoordde Avicii. “We hadden erover gepraat en de extra i klopte wel, als een gereïncarneerde versie van de oude ik. Het laat zien dat ik een volgend niveau heb bereikt.”


2010: Avicii breekt door met  (Seek) Bromance

Nog onder de naam Tim Berg komt op 14 april ‘Bromance’ uit, het eerste commerciële succes. In eerste instantie wordt een instrumentale versie uitgebracht, maar eind 2010 komt Seek Bromance uit met vocals van de Britse Zangeres Amanda Wilson.

Zowel de instrumentale versie Bromance als Seek Bromance halen de hitlijsten in heel Europa. Onder meer in Nederland staat Bromance 21 weken in de Top 40.


2011: Avicii scoort enorme hit met Levels (met een beetje hulp van Etta James)

Avicii bestormt in 2011 opnieuw de hitlijsten met Levels, een vrolijk, opzwepende track die hij heeft geperfectioneerd met de vocalen uit Something’s Got a Hold on Me van de Amerikaanse blueszangeres Etta James. Het festivalpubliek gaat los op het nummer en is in Avcii’s ogen al een hit, maar Ash Pournouri wil het nummer naar grotere hoogten doen stijgen, buiten het clubcircuit. Dat regelt hij via een deal met EMI, zo laat de documentaire True Stories zien.

In Nederland komt de track op de vierde positie in de Top 40 terecht en de single bereikt ook de Amerikaanse hitlijsten.


2012: Avicii wordt aangekondigd door superster Madonna op Ultra Music Festival in Miami

Met de hits stromen ook de boekingen binnen en zo staat de teller van optredens in de eerste drie jaar van Berglings carrière al op 550, laat True Stories zien. Die eerste vier jaar van zijn loopbaan vindt Avicii ‘fantastisch’.

Een van de hoogtepunten is zijn optreden op het Ultra Music Festival in Miami in 2012, waar hij wordt aangekondigd door Queen of Pop Madonna. Hoewel hij het geweldig vindt dat fans elke noot van zijn hits meezingen tijdens zijn optredens, is hij nerveus voor elke live set. Ook aan Madonna laat de toen 23-jarige dj weten dat hij zenuwachtig is, zo laat de docu zien.

Daarin zegt hij: “Ik ontdekte de magie van een drankje voor het optreden.”


Meer hits volgen: Wake me up, Hey Brother, Addicted to You

Avicii, Tim Bergling, Tim Berg

Meer hits volgen, waaronder de klapper Wake me up van zijn eerste album True, met de Amerikaanse rapper en soulzanger Aloe Blacc. Het nummer komt al in de tweede week na de release op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

Uit het jaaroverzicht van Gfk Dutch Charts blijkt Wake me up zelfs de bestverkochte single van 2013 in Nederland. Ook Hey Brother met sterke country-invloeden en ingezongen door Dan Tyminski wordt een hit en haalt de nummer 1-positie in Nederland.

Net als Hey Brother krijgt ook Addicted To You van hetzelfde album een country-twist van Avicii mee. De Amerikaanse folk- en rockzangeres Audra Mae is verantwoordelijk voor de vocalen.

Op het album werkt Avicii onder meer samen met Chic-gitarist en producer Nile Rodgers. Lay me Down wordt een bescheiden hit. Aan vrijwel alle nummers werkt manager Ash Pournouri mee.


Chris Martin: ‘You’re so talented’

#studiomode (photo cred @murcaslendgrin)

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

In 2014 werkt Tim samen met Chris Martin aan het Coldplay-nummer A Sky Full of Stars dat op het album Ghost Stories uitkomt. “You’re so talented”, jubelt een springende Martin tijdens de samenwerking met de producer.


Avicii valt in de prijzen, komt in het lijstje der beste dj’s terecht en wordt ‘Electronic Cash King’

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

Met de producties en optredens schopt Avicii het tot de lijst der beste dj’s. In 2013 staat hij op 3 in de jaarlijkse top 100 van DJ Mag, daarna wordt hij 6e, 7e en 11e. In 2017 staat hij op nummer 28.

De naam Avicii prijkt ook in een andere lijst, namelijk in die van best verdienende dj’s. In 2012 staat hij met 7 miljoen op nummer 10 in de lijst Electronic Cash Kings van Forbes. In 2016 is hij in diezelfde lijst goed voor een twaalfde plaats met 14.5 miljoen dollar.

Tussen 2013 en 2014 sleept hij ook een rits prijzen in de wacht, waaronder de MTV Best Electronic Award (2013), Best Solo Artist op de International Dance Music Awards (2013) en de Top Dance/Electronic Song voor Wake me up op de Billboard Music Awards (2014).

Sunshine met David Guetta en Levels werden in respectievelijk 2012 en 2013 genomineerd voor een Grammy, in de categorie Best Dance Recording.


8 september 2014: Avicii zegt optredens af na ernstige gezondheidsproblemen

Op 8 september 2014, het is zijn 25ste verjaardag, maakt Avicii bekend dat hij optredens moet afzeggen wegens ernstige gezondheidsproblemen. Onder meer TomorrowWorld in België en een tour in Azië laat hij schieten.

Eerder dat jaar stortte hij in voor een optreden in Miami. Op 28 maart werd hij opgenomen in een ziekenhuis vanwege een verstopte galblaas en alvleesklierontsteking. Daar kwam ook nog een blinde darmontsteking bij. Zowel zijn blinde darm als zijn galblaas werden toen verwijderd.


Al op zijn 21ste klachten aan zijn alvleesklier

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

Dat laatste had al moeten gebeuren nadat een acute alvleesklierontsteking in Australië, in 2013. In True Stories is te zien hoe de artsen hem aanraden zijn galblaas meteen te verwijderen, “dat is normaal, overal ter wereld”. Samen met zijn entourage besluit hij echter door te gaan. Er staan optredens op het programma en hij zou weken uit de running zijn als hij onder het mes zou gaan.

Een alvleesklierontsteking kan ontstaan door verschillende oorzaken en een ervan is alcohol. In 2013 vertelt Avicii tegen Time Magazine dat hij de alcohol laat staan. “Ik feestte en dronk veel te veel. Toen kreeg ik op mijn 21ste een acute alvleesklierontsteking, wat heel zeldzaam is (op die leeftijd). Ik werd gedwongen een draai te maken van 180 graden en stopte met drinken.”

In 2014 zegt Laidback Luke tegen de Volkskrant dat zijn collega veel te hard werkt. Avicii lijkt volgens hem ‘ten onder te gaan aan uitbuiting en alcoholgebruik’. “Hij beantwoordt zijn mails en telefoon niet meer”, aldus de Nederlandse dj.


Avicii’s nieuwe album Stories komt uit

Op 2 oktober 2015 komt Avicii’s nieuwe album Stories uit waarop hij onder anderen heeft samengewerkt met Martin Garrix. In de eerste week van november worden meer dan een miljoen exemplaren verkocht wereldwijd, en het wordt op vier na het meest gestreamde album op Spotify. In True Stories vertelt Tim dat hij veel langer had gedaan om dit album te maken dan zijn vorige. “True had ik binnen drie maanden af. Bij Stories verliep het anders vanwege het toeren.”


De dj doet het even rustiger aan

De dj lijkt op te krabbelen, neem rust, traint en trekt erop uit met vrienden. Zo toert hij langs de mooiste plekken in de VS om daar muziek te maken, toont True Stories.


Maar toeren blijft hij slopend vinden

On my way to Osaka!

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

Hoewel hij zich beter is gaan voelen, blijft Avicii het toeren slopend vinden. In True Stories is te zien hoe de stress voor elk optreden toeslaat.


2016: Avicii kondigt aan te stoppen met optreden

❤️ My fans

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

In maart 2016 kondigt Avicii aan te stoppen met toeren. Op zijn website meldt hij: “Twee weken geleden nam ik de tijd om door VS te toeren met mijn vrienden en team, om dingen vanuit een nieuw perspectief te zien. “Ik realiseerde me dat ik al een hele tijd aan het worstelen ben en dat er nodig iets moest veranderen.”

In True Stories vertelt hij aan een van zijn vrienden dat hij wellicht niet gemaakt is voor een leven in het middelpunt van de belangstelling. Hij heeft een boek gelezen van de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Jung en is erachter gekomen dat hij tot de categorie introverte personen behoort. Hij staat liever niet in de schijnwerpers en duikt liever de studio in.


Avicii doet laatste optreden in de Ushuaïa Ibiza

Zondag 28 augustus treedt Avicii voor de allerlaatste keer op in de Ushuaïa op Ibiza. Hij was vijf jaar lang resident-dj in de club.


Een nieuwe start, zo lijkt het

Op 1 januari 2017 wenst de dj zijn fans een gelukkig nieuwjaar op Instagram. Hij noemt het jaar 2016 ‘moeilijk’, maar staat te popelen om een nieuwe start te maken. Hij wil onder meer het beste album van zijn carrière maken. Hij reist en blijft produceren. In augustus 2017 komt het nummer Lonely Together met Rita Ora uit.

Het nummer is opgenomen in de EP die twee maanden later uitkomt, wrang genoeg vernoemd naar de boeddhistische hel waarop zijn artiestennaam is gebaseerd: Avīci (01). Wellicht de hel waarin hij de laatste momenten van zijn leven verkeerde.


20 april 2018: Avicii wordt dood gevonden in Oman

I'm going Bonnie and Clyde without you.

Een bericht gedeeld door Avicii (@avicii) op

Op 20 april wordt Avicii dood gevonden op een landgoed van een familielid van de Sultan, een paar kilometer buiten de Omaanse hoofdstad Muscat. Volgens de berichten had zijn familie verontrustende berichten van Tim gekregen, vandaar dat een van zijn broers al naar Oman was afgereisd. Helaas was het te laat. Tim Bergling had zichzelf al van het leven beroofd, zo bleek uit het politierapport en een verklaring van de familie. Naar verluidt zou de dj het glas van een gebroken fles hebben gebruikt en zijn doodgebloed.

Volgens zijn familie was Tim terechtgekomen in een machinerie die niet voor hem was gemaakt. Nadat hij gestopt was met toeren, was hij op zoek naar balans zodat hij muziek kon blijven maken, luidde de verklaring. “Hij kon niet meer doorgaan en was op zoek naar vrede”, schreef de familie. “De persoon die je bent en je muziek zullen je herinnering levend houden.”


LEES OOK Dit is de gedisciplineerde carrière van Tom Dumoulin, de winnaar van de Giro d’Italia in 2017 die eigenlijk geen wielrenner wilde worden