• De kwartaalcijfers van techreuzen Amazon, Microsoft en Alphabet waren beter dan analisten hadden had verwacht.
  • De CEO’s van de grote techbedrijven schrijven de groei toe deels toe aan de investeringen in AI, die op hun beurt de clouddiensten een zet in de rug gaven.
  • De bedrijven zien artificial intelligence dan ook als groeikans, ondanks de toenemende zorgen rond de technologie.
  • Lees ook: Apple moet een belangrijke beslissing nemen voor de volgende iPhone: de AI van OpenAI of Google

De grote namen in de techwereld investeren miljarden dollars in kunstmatige intelligentie (AI), wat blijkbaar een positief effect heeft op de clouddiensten die ze leveren.

In de afgelopen anderhalve week maakten Amazon, Microsoft en Alphabet de financiële resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt. Die vielen hogere uit dan analisten hadden verwacht. De bedrijven schrijven deze mooie cijfers toe aan hun investeringen in AI, waardoor de omzet uit de clouddienstverlening een zet in de rug heeft gekregen.

De grote bedrijven bieden computerservercapaciteit aan voor andere bedrijven en daar is veel vraag naar vanuit AI-bedrijven die grote databases gebruiken om AI-modellen op te draaien en te trainen.

De drie techbedrijven speelden gaven aan dat ze in de nabije toekomst nog méér in artificial intelligence willen investeren. Dat was precies wat beleggers wilde horen, want de aandelen van de Alphabet, Microsoft en Amazon stegen aanzienlijk na de presentatie van de kwartaalcijfers.

"AI heeft bijgedragen aan de versnelling van de groei bij de clouddiensten van deze bedrijven", zegt analist Gil Luria van D.A. Davidson Companies tegen Business Insider. "Deze drie 'hyperscalers' zien een groeiende vraag en investeren om daaraan te kunnen voldoen."

Een goed voorbeeld hiervan is Amazon Web Services (AWS), de cloudtak van de e-commerce gigant. Dit onderdeel boekte een omzet van 25 miljard dollar in het eerste kwartaal. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

AI drijvende factor achter groei clouddiensten

Een deel van de groei van de clouddienstverlening is volgens Amazon te danken aan de investeringen in AI. Afgelopen september presenteerde het bedrijf Bedrok, een AI-model waar AWS-klanten gebruik van kunnen maken.

Twee maanden daarna toonde Amazon 'Q', een eigen AI-assistent die sinds deze week beschikbaar is voor alle AWS-klanten. Daar bovenop investeerde het bedrijf ook nog eens miljarden in Anthropic, de startup achter AI-chatbot Claude.

"We zien een aanzienlijk momentum op het AI-front, waar we verwachten miljarden dollars omzet te boeken de komende tijd", zei CEO Andy Jassy van Amazon tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

De concurrentie ziet precies hetzelfde gebeuren. Microsoft cloud boekte 35 miljard dollar omzet in het eerste kwartaal en dat was 23 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. CEO Satya Nadella schreef dat gedeeltelijk toe aan AI-producten zoals Microsoft Copilot.

De AI-chatbot van het bedrijf "geeft een nieuw tijdperk van AI-transformatie vorm”, aldus Nadella tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Google Cloud rapporteerde bijna 10 miljard dollar omzet in het eerste kwartaal van dit jaar, 28 procent meer op jaarbasis. Financieel directeur Ruth Porat van Microsoft liet weten dat de cijfers "een hogere bijdrage van AI" weerspiegelen. Net als bij de eerder genoemde partijen, biedt ook Google een AI-chatbot -in dit geval Gemini- aan in het cloudpakket.

Is AI een beursbubbel die in 2026 barst?

Toch zijn er ook critici die zich afvragen of de groeicijfers op langere termijn wel houdbaar zijn, zeker nu meerdere topmensen in de techindustrie zich beginnen af te vragen of de AI te veel gehypet wordt. Onderzoeksbureau Capital Economics voorspelde eind april dat er een beursbubbel is ontstaan door
AI die in 2026 zal knappen.

Analist Luria denkt dat dat niet gaat gebeuren. "Hoewel sommige aandelen op zichzelf vooruitlopen, is AI heel erg echt, en geen hype", zegt hij.

De cloudaanbieders denken er hetzelfde over. De topman van Amazon besprak deze week hoe zijn bedrijf zich zal gaan richten op artificial intelligence.

Pichai van Google zei dat zijn bedrijf "goed gepositioneerd is voor de volgende golf van AI-innovaties en de kansen in de toekomst."

LEES OOK: CEO’s proberen beleggers gerust te stellen over het rendement van investeringen in AI: een beetje geduld nog