Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Groene stroomaanbieder Vandebron staat op het punt te worden overgenomen

Groene stroomaanbieder Vandebron wordt waarschijnlijk binnenkort gedeeltelijk overgenomen. Gesprekken daarover “met een select aantal partijen” zijn in vergevorderd stadium, meldt het Financieele Dagblad.

Vandebron, dat probeert energieafnemers direct te koppelen aan producenten van groene stroom, is sinds vorig jaar al jaar op zoek naar een nieuwe aandeelhouder. Dit omdat een van de huidige kleinere aandeelhouders wil uitstappen. Gesprekken met branchegenoot Greenchoice liepen op niets uit, bevestigde Greenchoice. Vandebron is niet de enige die zoekt naar een overnamekandidaat in de energiemarkt waar de concurrentie moordend is. Eerder nam Greenchoice branchegenoot Qurrent over.

2. Een senator van Forum voor Democratie overweegt over te stappen naar de nieuwe partij van Henk Otten

Door alle commotie binnen Forum voor Democratie overweegt Eerste Kamerlid Dorien Rookmaker de partij te verlaten en over te stappen naar de nieuwe partij van Henk Otten, die onlangs uit FVD is gezet. Tegen De Telegraaf zegt de senator dat ze twee weken de tijd neemt voor haar keus.

Rookmaker had zichzelf eind vorige maand opgeworpen als bemiddelaar tussen de geroyeerde Otten en FVD-leider Thierry Baudet, maar dat heeft niets opgeleverd. “Henk wil praten, maar Thierry wil gewoon niet. Dan stopt het voor mij ook.” Ze ziet drie opties voor zich: of ze blijft bij FVD, maar ze vindt de partij steeds meer op de VVD lijken, of ze stopt in de politiek, of ze stapt over naar de partij van Otten. Rookmaker is naar eigen zeggen niet de enige binnen FVD die in dubio zit.

3. DUO gebruikte volgsoftware om te checken of studenten e-mails lezen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in strijd met de regels trackingsoftware gebruikt in aan studenten persoonlijk gerichte mails. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Als een mail van de dienst werd geopend, werd een piepkleine afbeelding gedownload, waarbij gegevens als het IP-adres werden geregistreerd. Zo kon leesgedrag worden gevolgd, en DUO zou die informatie in een rechtszaak kunnen gebruiken als bewijs dat een student een bepaald bericht echt heeft ontvangen.

De software die DUO gebruikte, zou in strijd zijn met de de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Na vragen erover is de dienst in gesprek gegaan met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en is DUO voorlopig gestopt met trackingsoftware in persoonlijke mails.

4. ABN AMRO moet alle particuliere klanten doorlichten 

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal een reservepotje van 114 miljoen euro aangelegd om beter te controleren op witwassen. Dat moet van toezichthouder DNB. Nederlandse banken waaronder ING en Rabobank zijn de afgelopen jaren meerdere malen op de vingers getikt wegens gebrekkige controle op criminele geldstromen.

"De Nederlandsche Bank heeft onlangs bepaald dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten", verklaart CEO Kees van Dijkhuizen tegen persbureau ANP. "We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening", aldus de topman, die er rekening mee houdt dat de bank ook nog een boete kan krijgen. Meer details kan hij daar niet over geven.

5. ‘Toets voor doe-het-zelfhypotheek deugt niet’

Te moeilijk, te makkelijk of vol met vragen die niet van toepassing zijn. Dit zijn zo’n beetje de klachten over de toets die huizenkopers moeten afleggen als zij een hypotheek zonder adviseur willen afsluiten, de zogenoemde online execution only-hypotheken. Zowel de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis als intermediair De Hypotheker zijn niet te spreken over de kennistoetsen, schrijft het AD. Deze zijn bij wet verplicht vanwege de zorgplicht van financiële dienstverleners. Maar de kennis die klanten moeten hebben en welke vragen worden gesteld, is niet vastgelegd.

Vooral met de toets van ABN Amro-dochter Florius schijnen zowel leken als adviseurs moeite te hebben. De Consumentenbond verdenkt geldverstrekkers ervan de lat met opzet hoog te leggen zodat huizenkopers alsnog een adviseur moeten inschakelen. Florius ontkent dit.

6. Wie volgt KPN-topman Ibarra op? Dit zijn de grote kanshebbers

In juni werd bekend dat KPN op zoek moet naar een nieuwe topman. Maximo Ibarra vertrekt per 30 september, terwijl hij pas een jaar aan het roer staat van KPN. De raad van commissarissen is dus op zoek naar een nieuwe ceo en het FD heeft vast een paar grote kanshebbers op een rij gezet.

Zo zou het logisch zijn als Joost Farwerck op de positie belandt, aangezien hij onder Eelco Blok al jaren de hoogste leidinggevende was bij KPN Nederland. Maar ook oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager, nu cfo bij het telecombedrijf, en Herna Verhagen, ceo van PostNL, zouden kans maken op de post.

7. Noord-Korea steelt voor 1,8 miljard euro aan cryptovaluta

Noord-Korea heeft met cyberaanvallen voor ongeveer 1,8 miljard euro aan cryptovaluta gestolen bij banken en beurzen. Volgens een VN-rapport dat persbureau Reuters in handen heeft, werd het geld direct online witgewassen en gebruikt voor het Noord-Koreaanse wapenprogramma. "Er was, door cryptobeurzen aan te vallen, minder toezicht van de overheid en minder regulering dan in de traditionele bankensector", staat in het rapport.

Volgens Frank Groenewegen, beveiligingsexpert bij IT-bedrijf Fox-IT, maakte Noord-Korea enorme bedragen buit. "De buit varieerde steeds van 20, 50 tot 100 miljoen dollar. Ze hacken alles wat lost of vast zit", zegt hij tegen Nieuwsuur.

8. Trump valt de topman van Google aan in een serie tweets

Dat de Amerikaanse president Donald Trump het niet zo op Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft, was al bekend. Nu valt Trump ook een ander kopstuk uit Silicon Valley aan. In een reeks tweets moet Google-baas Sundar Pichai het ontgelden. De reden? Een oud-medewerker van Google claimde bij tv-zender Fox dat het internetbedrijf er in 2016 voor wilde zorgen dat Trump niet verkozen werd. "We houden Google scherp in de gaten", aldus Trump.

9. Boris Johnson heeft na de Brexit geen poot om op te staan, aldus Larry Summers

Na een Brexit zal Verenigd Koninkrijk “wanhopig” en zonder noemenswaardige invloed bij de Verenigde Staten moeten aankloppen voor een handelsovereenkomst. Dat zegt Larry Summers, oud-minister van Financiën onder president Clinton.

Volgens hem zal Amerika gebruikmaken van de slechte onderhandelingspositie van de Britten om een deal te sluiten die vooral in het voordeel van de Amerikanen is. Donald Trump had eerder nog gezegd dat een Brexit de Britten de kans op een overeenkomst met een “ongekend bereik” geeft. Critici menen dat een deal er vooral voor zal zorgen dat Amerikaanse bedrijven een enorme invloed op de economie in Verenigd Koninkrijk krijgen, inclusief de gezondheidszorg.

10. SpaceX schiet Israëlische satelliet de lucht in na mislukking van drie jaar geleden

Drie jaar geleden ging het nog faliekant mis: SpaceX zou een Israëlische satelliet in een baan om de aarde brengen, maar de raket ontplofte een dag voor de lancering op het platform tijdens een routinetest - met de satelliet aan boord. Het leverden voor miljoenen dollars aan schade op en het incident was ook niet bepaald goed voor het imago van het ruimtevaartbedrijf.

Maar afgelopen nacht is er een nieuwe satelliet succesvol in een baan om de aarde gebracht. Naar verluidt was deze lancering gratis, ter compensatie van de blunder van drie jaar geleden.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: