ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal 114 miljoen euro opzij gezet om beter te controleren op witwassen, maakte de bank bekend tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten. Dat moet op last van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

Nederlandse banken zijn de afgelopen jaren meerdere malen op de vingers getikt door DNB wegens een gebrekkig toezicht op criminele geldstromen. Sinds 2014 heeft de club van Klaas Knot zo’n twintig straffen uitgedeeld, waaronder tien boetes.

Zo moest Rabobank een miljoen euro betalen wegens slechte controle op witwassen en kreeg ING een boete van maar liefst 775 miljoen euro omdat de bank tekortschoot in de uitvoering van cliëntenonderzoeksprocedures om financieel-economische criminaliteit te voorkomen. Ook Triodos is al eens op de vingers getikt.

ABN AMRO is nu de volgende bank waar DNB zijn pijlen op richt.

“De Nederlandsche Bank heeft onlangs bepaald dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten”, verklaart topman Kees van Dijkhuizen tegen persbureau ANP. Het gaat om zo’n 5 miljoen rekeninghouders. “We moeten bijvoorbeeld beter weten wat mensen precies doen met hun rekening. Doen ze alleen normale transacties of bijvoorbeeld ook commerciële transacties?”

Omdat de kwestie door DNB zelf werd aangekaart bij de bank, zou het kunnen dat er nog een boete volgt. Maar of dit zo is weet de bank nog niet, vandaar dat ABN AMRO er ook geen details over kan geven.

Duizenden werknemers controleren rekeningen

De Nederlandse banken zijn al langer bezig met het verbeteren van hun antiwitwasbeleid. Dit gaat gepaard met het napluizen van klanten en geldstromen. Bij onder meer ABN AMRO en ING zijn de afdelingen die zich hiermee bezighouden, al flink uitgebreid. Bij ABN AMRO zijn er meer dan 1.000 mensen mee bezig, bij ING zelfs meer dan 3.000.

De meeste particuliere klanten van ABN AMRO merken er niets van dat de bank hen gaat doorlichten, aldus een woordvoerder. Dit proces gebeurt veelal automatisch. Maar een deel van de klanten zou vragen van het financiële concern kunnen krijgen, bijvoorbeeld als de bank het idee heeft dat een rekening mogelijk oneigenlijk wordt gebruikt.

Tegen de NOS gaat topman Van Dijkhuizen iets dieper in op waar die controles uit bestaan. "Bij het openen van een betaalrekening bijvoorbeeld. Dan zeggen we: 'u weet dat het een betaalrekening is, dus als u zakelijke transacties wilt doen dan moet u eigenlijk een zakelijke rekening openen'. Wij moeten dat goed checken." Mocht de bank er bij het doorlichten achter komen dat een particuliere rekening voor grote zakelijke transacties is gebruikt, dan wil de bank van de betreffende klant extra uitleg.

Bij zakelijk gebruik heeft een rekening een ander risicoprofiel voor de bank. Een en ander zou er toe kunnen leiden dat ABN AMRO tot de conclusie komt dat betreffende klanten beter een zakelijke rekening kunnen nemen. Ook zouden de banden met bepaalde klanten verbroken kunnen worden, bijvoorbeeld als de bank wil dat ze van soort rekening veranderen en ze daar niet in mee willen gaan.

De nettowinst van ABN AMRO kwam in het tweede kwartaal uit op 693 miljoen euro, inclusief de getroffen voorziening voor de witwascontrole. Een jaar geleden bleef er onder de streep 688 miljoen euro over.

Het aandeel ABN AMRO dook woensdag met 4,8 procent omlaag na opening van de Amsterdamse beurs. Later krabbelde het aandeel weer iets op.

Lees meer: