Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Jumbo reageert op prijsoffensief Plus en verlaagt ook de prijzen op groente en fruit

Tientallen filialen van Jumbo verlagen de prijzen op groente en fruit nadat de concurrerende keten Plus vorig week begon met een prijsoffensief op de versafdeling. Ook andere ketens gaan mee in de strijd.

Onder meer broccoli, bloemkool, paprika’s, appels, komkommers, tomaten, courgettes en champignons zijn permanent in prijs verlaagd bij de 260 Plus-filialen in Nederland.

In totaal gaat het om 49 artikelen. De ‘laagblijvers‘, zoals Plus de campagne noemt, zijn in de winkel te herkennen aan het paarse logo. Opvallend genoeg is Plus nu de goedkoopste supermarkt voor eetrijpe avocado’s. Meerdere Jumbo-ondernemers plaatsten op sociale kanalen een speciale poster om de laagsteprijsgarantie nog eens te benadrukken.

2. TomTom haalt de banden met Microsoft flink aan

Navigatiespecialist TomTom gaan inniger samenwerken met softwaregigant Microsoft, zo maakten de twee bedrijven maandag nabeurs bekend. TomTom gaat zijn data voor kaarten en verkeersinformatie voor een groot deel in de clouddienst Azure van Microsoft opslaan. Tegelijk zal Microsoft navigatiedata van TomTom toevoegen aan Bing Maps in een poging om beter te kunnen concurreren met Google Maps.

"We vonden beiden dat het een goed moment was om onze samenwerking uit te breiden", zegt Anders Truelsen van TomTom in een toelichting tegen Business Insider. Beleggers reageren opgetogen. Het aandeel TomTom steeg dinsdag 2 procent op de beurs in Amsterdam.

3. Amsterdam in top 5 van beste steden voor techbedrijven ter wereld

Amsterdam scoort goed als vestigingsplaats voor startups een techbedrijven. Althans, dat komt naar voren in een vergelijken van dertig wereldsteden door vastgoedmakelaar Savills. Amsterdam eindigt daar als techstad op plaats vier en moet alleen New York, San Francisco en Londen boven zich dulden.

Belangrijke criteria voor Savills zijn het gemak waarmee je zaken kunt doen, de beschikbaarheid van financiering, de uitstraling van een stad, de beschikbaarheid van hoogopgeleide werknemers, de huurkosten van commercieel vastgoed en de stedelijke infrastructuur voor onder meer openbaar vervoer.

4. EU verdeeld over machtsstrijd in Venezuela

De Europese Unie slaagt er niet in met één stem te spreken over de politieke ontwikkelingen in Venezuela. Enkele grote EU-landen nemen het voortouw bij de erkenning van de Venezolaanse parlementsvoorzitter als interim-president. Spanje en Frankrijk erkenden Juan Guaidó Márquez maandag als nieuw leider van het land, nadat de zittende president Nicolás Maduro weigerde nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Onder meer Nederland, Duitsland het VK en Denemarken gaan hierin mee. Maar Italië wil Maduro meer tijd geven om de crisis in het Zuid-Amerikaanse land op te lossen.

5. De kosten van Google stijgen sneller dan de omzet

De opbrengsten van Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaan lekker omhoog. Het afgelopen kwartaal zag de Amerikaanse techreus de omzet met een vijfde toenemen vergeleken met een jaar eerder, tot ruim 39 miljard dollar. Maar de kosten stijgen ook rap.

Alphabet pompt miljarden in zijn cloud- en hardware-activiteiten, waardoor de winstmarge daalde van 24 naar 21 procent. In de nabeurshandel verloor het aandeel ruim 3 procent.

6. Chatdienst Slack wil naar de beurs – en kijkt een foefje af bij Spotify

De zakelijke-chatdienst Slack heeft een aanvraag voor een beursgang ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Het zou niet om een traditionele beursgang gaan, maar om een zogeheten directe notering. Daarbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar zorgt de beursnotering ervoor dat bestaande aandeelhouders makkelijker kunnen handelen in de waardepapieren. Eerder koos muziekstreamingdienst Spotify ook al voor een dergelijk beursdebuut in New York.

Over de gang naar de beurs van Slack wordt al langer gespeculeerd. De waarde van het in 2009 opgerichte techbedrijf is eerder door kenners geschat op minstens 10 miljard dollar.

7. Griepgolven zorgen al 3 jaar voor meer sterfte: dat kan de AOW-leeftijd beïnvloeden

Al drie jaar lang zijn de daadwerkelijke sterftecijfers in Nederland hoger dan je op basis van de ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou verwachten. Dat blijkt uit de sterftemonitor van actuarieel bureau Sprenkels en Verschuren.

Tegenover het FD zegt actuaris Daan Kleinloog dat griepgolven hiervoor de belangrijkste oorzaak zijn. "Als de griepgolven structureel extremer blijken te zijn dan in het verleden, dan zou dit impact hebben op de prognose van de levensverwachting en dus op de verwachte AOW-leeftijd."

8. Ontevreden over bouwkeuring? Dan kun je vanaf nu klagen bij een geschillencommissie

Huizenkopers die vinden dat een bouwkundige keuring niet goed is uitgevoerd, kunnen vanaf nu terecht bij een geschillencommissie. Deze bestaat uit een geschillenrechter, een bouwkundig keurder en een afgevaardigde van de Consumentenbond.

Het keurmerk Vakkundig gekeurd heeft de commissie in het leven geroepen voor kopers die bijvoorbeeld alsnog op verborgen gebreken stuiten en vinden dat die tijdens de keuring aan het licht hadden moeten komen. Voorwaarde is wel dat het bedrijf dat de keuring heeft uitgevoerd, is aangesloten bij het keurmerk.

9. Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot de islam

Ooit bestreed Joram van Klaveren aan de zijde van Geert Wilders de islam, nu is hij moslim geworden. De oud-PVV'er heeft hier een boek over geschreven, met als titel: Afvallige. Dat vertelt het voormalig Tweede Kamerlid in interviews op NPO Radio 1 en met NRC Handelsblad.

Vrienden en kennissen zijn verbijsterd over zijn bekering. "Het is alsof Marianne Thieme een barbecue organiseert", zegt ex-VNL-lijsttrekker Jan Roos tegen De Telegraaf.

10. Cryptobeurs kan niet bij €166 miljoen aan cryptomunten na dood eigenaar

Klanten van het Canadese cryptoplatform QuadrigaCX kunnen niet bij omgerekend 166 miljoen euro aan cryptomunten. De reden? Gerald Cotten, de 30-jarige oprichter van het bedrijf, overleed in december en hij was de enige met het wachtwoord.

Cotten sloeg de digitale munten op op zijn laptop in zogenoemde 'cold wallets': offline portemonnees die niet verbonden zijn met het internet. Zijn weduwe heeft de laptop in haar bezit, maar die is versleuteld. Niemand is er tot nu toe in geslaagd om toegang te krijgen tot de cold wallets, ook ingehuurde experts niet. De beurs is inmiddels op zwart gegaan. De weduwe overweegt om de boel te verkopen.

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: