Klanten van het Canadese cryptoplatform QuadrigaCX kunnen niet bij 249 miljoen Canadese dollars (166 miljoen euro) aan cryptomunten. De reden is bizar te noemen, want de oprichter van het bedrijf overleed vorig jaar – hij was de enige met het wachtwoord.

Oprichter Gerald Cotten leed aan de ziekte van Crohn en had QuadrigaCX met een wachtwoord beveiligd. Na zijn overlijden in december meldde zijn weduwe Jennifer Robertson dat “Quadriga’s inventaris van cryptomunten niet langer toegankelijk is en wellicht deels verloren”. Dat schrijft de cryptonieuwssite CoinDesk.

Cotten was de enige die transacties overzag bij het platform. Hij verplaatste cryptomunten offline naar zogeheten cold wallets waar ze beter bestand zouden zijn tegen hackaanvallen dan in de actieve wallets van de ruim 115.000 gebruikers. Het lijkt erop dat Cotten de enige was die weet had van deze aparte, extra opslag. Robertson bezit geen wachtwoorden om toegang te krijgen tot deze cold storage. Ze heeft wel Cottens laptop, maar ook die is vergrendeld.

Verder ligt QuadrigaCX in de clinch met dienstverleners zoals betaalbedrijven WB21 en Billerfy.

Gebruikers klagen al maanden over problemen met het opnemen van hun saldo’s en een gebrek aan communicatie vanuit QuadrigaCX.

Volgens Robertson hebben de nieuwe directeuren besloten om het platform tijdelijk stil te leggen sinds 26 januari. Of ze daar ook de gebruikers over geïnformeerd hebben, is niet duidelijk.

Een mogelijke oplossing is om het onderliggende platform en de software te verkopen om de gebruikers uit te betalen. Meerdere partijen zouden al geïnteresseerd zijn.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: