Plus is een prijzenoorlog voor groente en fruit gestart en daarmee zijn eetrijpe avocado’s bij deze supermarktketen ineens de goedkoopste van Nederland.

Voor een eetrijpe avocado van het merk Eat Me ben je bij Plus 0,99 euro kwijt. Alleen online supermarkt Picnic is net zo goedkoop.

Albert Heijn en Jumbo hebben de Eat Me-avocado niet in het assortiment, maar verkopen beide hun eigen huismerk. Die zijn wel van dezelfde soort, de zogenoemde Hass-avocado, met bruin geribbelde schil, geelgroen vruchtvlees en een nootachtige smaak.

Jumbo kan zich op één cent na meten met Plus. Bij de gele grootgrutter kost een eetrijpe avocado 1 euro. Albert Heijn is echter een stuk duurder, met een stuksprijs van 1,54 euro (en dan weet je niet eens zeker of-ie ook echt eetrijp is).

Wil je guacamole maken, dan kun je de Spar beter mijden. Daar moet je voor een Eat Me-avocado maar liefst 1,70 euro neertellen.

Nederlanders zijn dol op avocado's. Na de VS importeren we de meeste exemplaren van de groene vruchten. Daarvan gaat het grootste gedeelte meteen door naar de rest van de Europese Unie, maar we eten zelf nog altijd meer dan 40 miljoen kilo per jaar.

Amsterdam is zelfs de locatie van het eerste avocadorestaurant ter wereld: The Avocado Show opende in 2017 de deuren en was meteen een doorslaand succes.

Avocado’s zijn lekker en bovendien gezond, maar de productie op grote schaal is slecht voor het milieu. Het telen van een vrucht kost circa 70 liter water. In droge regionen van Chili kan dat echter oplopen tot maar liefst 320 liter. Ter vergelijking: een sinaasappel vergt gemiddeld 22 liter per stuk en een tomaat slechts 5 liter.

En dan hebben we het nog niet gehad over de ontbossing en de Mexicaanse drugsbendes die het gemunt hebben op de lucratieve avocado-oogst.

Kortom: een eetrijpe avocado is lekker, maar gooi ze niet achteloos in je mandje. Je kunt natuurlijk ook een lokale, milieuvriendelijke versie maken, zoals deze Belgische kok graag doet.

Lees meer: