De Europese Unie slaagt er niet in met één stem te spreken over de politieke ontwikkelingen in Venezuela. Maar enkele grote EU-landen nemen het voortouw bij de erkenning van de Venezolaanse parlementsvoorzitter als interim-president.

De Spaanse premier Pedro Sánchez is een van de Europese leiders die Guaidó Márquez maandag heeft erkend als interim-president. Sánchez deed dat op een speciale persbijeenkomst op de dag dat een ultimatum van een aantal Europese landen, inclusief Nederland, aan het regime van Nicolás Maduro was verstreken.

De Europese landen hadden geëist dat Maduro op korte termijn nieuwe presidentsverkiezingen houdt. Maduro wees dat af.

De Franse president Emmanuel Macron twitterde maandag dat Frankrijk Guaidó als interim-president erkent. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz deed hetzelfde. De Britse, Duitse, Deense, Zweedse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken hebben ook gemeld dat hun land Guaidó als interim-president erkent.

De positie van Den Haag is bijzonder omdat Caribisch Nederland nog geen 30 kilometer voor de Venezolaanse kust ligt.

EU praat met beide partijen in Venezuela

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken konden het vorige week niet eens worden over een gezamenlijke EU-erkenning van Guaidó. Volgens bronnen wil met name Italië Maduro meer tijd gunnen. Ook Hongarije ligt dwars. Hierdoor lukt het de Europese Unie niet om een standpunt in te nemen dat door alle lidstaten wordt gedragen.

Wel werd afgelopen weekend besloten een 'Internationale Contact Groep' op te zetten. Die is niet bedoeld om te bemiddelen, maar om in gesprek te blijven met beide partijen in Venezuela en landen in de regio.

In de groep zitten vertegenwoordigers van onder meer de EU, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Ecuador, Costa Rica, Uruguay en Bolivia. Zij willen deze week op ministerieel niveau bijeenkomen in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, dat het regime van Maduro steunt.

Guaidó riep zich uit tot interim-president op 23 januari tijdens massale betogingen tegen het regime van Maduro. De VS, Canada en de belangrijkste Zuid-Amerikaanse mogendheden steunden hem onmiddellijk als wettig staatshoofd.