Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De rijkste vrouw ter wereld is op 94-jarige leeftijd overleden. Liliane Bettencourt was erfgename van de cosmeticareus L’Oréal en had samen met haar familie een geschat vermogen van 37 miljard euro. Maar de laatste jaren waren de verhoudingen tussen moeder, dochter en kleinkinderen niet al te best. Dochter Françoise liet haar moeder onder curatele plaatsen, omdat ze vond dat Bettencourt door haar dementie het vermogen niet meer goed kon beheren.

2. De Nederlandse duurzame smartphonemaker Fairphone krijgt een investering van 6,5 miljoen euro. Het sociale investeringsfonds Pymwymic (Put your money where your meaning is community) en de stichting DOEN steken geld in het Amsterdamse bedrijf om de productie op te voeren. Fairphone, dat is opgericht in 2013, plukte onlangs Eva Gouwens weg bij Tony’s Chocolonely om de organisatie klaar te stomen voor internationale groei.

3. De dreigementen tussen Noord-Korea en de VS vliegen over en weer. Kim Jong-un noemde Donald Trump donderdag een “bange hond” en dreigde met het testen van een waterstofbom in de Grote Oceaan. Hij was niet te spreken over de VN-speech van Trump eerder deze week. Daarin duidde Trump de Noord-Koreaanse leider aan als een “raketman op een zelfmoordmissie“.

Kim noemde de uitspraken van Trump “de meest beledigende oorlogsverklaring uit de geschiedenis“, zei hij aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. “De VS zullen een grote rekening betalen voor de speech van zijn geestelijk gestoorde president.”

4. Premier van Groot-Brittannië Theresa May geeft in Florence haar derde officiële toespraak over de Brexit. De harde toon van haar ministers in de onderhandelingen, doen de positie van het Verenigd Koninkrijk geen goed en de speech is dus een moment om te kijken of May wellicht een ‘zachtere’ koers verkiest. Eén Brexit-ambtenaar komt haar team op Downing Street versterken.

5. De Zweedse telecomprovider Telia schikt voor 1 miljard euro in een zaak met de Nederlandse en Amerikaanse justitie. Het draait om contracten in het diepcorrupte Oezbekistan. De dochter van de vorige president Goelnara Karimova ontving steekpenningen van drie verschillende providers die toegang wilden krijgen tot de markt van circa 27 miljoen mensen. Meer bij het FD (inlog vereist).

Lees ook op Business Insider

6. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Het CBS bevestigt in de tweede raming daarmee de bevindingen uit de eerste raming. Het bbp groeit al dertien kwartalen achter elkaar. De economische groei is vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens, aldus het statistiekbureau. Verder namen ook de investeringen weer toe.

7. Een jaar geleden verkocht Ali Niknam een deel van zijn aandelen in TransIP aan de Zweedse investeerder EQT Ventures. Doel was om internationaal te groeien met het Nederlandse hostingbedrijf. Maar van die plannen kwam weinig terecht. Dus koopt Niknam, die ook oprichter is van de online bank Bunq, zijn belang terug. “Na discussie over het aandeelhouderschap zijn zowel EQT als de heer Ali Niknam ervan overtuigd dat één aandeelhouder met volledige controle de beste keuze is voor de toekomst van TransIP”, meldde EQT donderdag droogjes in een persbericht.

8. Weer een verzoekje voor het nieuwe kabinet: starters op de woningmarkt moeten goedkoper een hypotheek met NHG-garantie kunnen aanschaffen. Volgens de lobbyclub van huiseigenaren Vereniging Eigen Huis zijn de huidige reserves van het NHG-fonds meer dan voldoende en kan de afsluitpremie omlaag.

9. Het enfant terrible van de Duitse auto-industrie heeft het niet zo op Tesla. De hippe fabrikant van elektrische auto’s is geen lang leven meer beschoren en topman Elon Musk stuurt willens en wetens aan op een overname door Apple of Google. Daar is de voorzitter van de ondernemingsraad van het Duitse automerk Porsche, Uwe Hück, diep van overtuigd. “Het financieringsmodel is volledig op schulden gestoeld.”

10. Bill Gates heeft spijt van Control-Alt-Delete, de beroemde toetsencombinatie om vastgelopen programma’s in Windows te stoppen. Volgens de Microsoft-oprichter had het bedrijf daar beter een losse toets voor kunnen maken. Gates probeerde om IBM in de jaren tachtig zover te krijgen, maar dat lukte niet. Dertig jaar later zit de toetsencombinatie nog steeds in Windows 10.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

De spaarpot van je bankspaarrekening aanspreken als je een nieuw huis koopt? Let op dat de bank meewerkt

Huizenprijzen stijgen opnieuw fors: gemiddeld 1.616 euro per maand over de afgelopen 12 maanden

3 dingen die anders worden bij de HEMA bij jou in de buurt