Ondernemer Ali Niknam is dezer dagen vooral bekend van startup Bunq. Maar hij was eerder oprichter van hostingbedrijf TransIP uit Leiden. Dat laatste bedrijf komt nu weer geheel in handen van Niknam, als gevolg van een verschil van mening met een andere investeerder.

In 2016 nam het Europese investeringsfonds EQT een belang in TransIP, maar donderdag kondigde EQT verrassend genoeg aan het belang in TransIP weer over te doen aan Niknam.

Achter EQT zit de Zweedse ondernemer Hjallmar Winbladh.  Die wil met het fonds Europese technologiebedrijven die de startupfase voorbij zijn, helpen om echte wereldspelers te worden. Op dat punt blijft Europa zijn inziens achter bij de VS – dat grossiert in mondiale spelers zoals Google, Facebool, Airbnb en Uber.

Lees hier het interview van Business Insider met Hjalmar Winbladh van EQT

Tussen Niknam en EQT boterde het kennelijk niet helemaal, want in het persbericht over het de verkoop van het belang schrijft EQT: “Na discussie over het aandeelhouderschap zijn zowel EQT als de heer Ali Niknam ervan overtuigd dat één aandeelhouder met volledige controle de beste keuze is voor de toekomst van TransIP.”

Niknam zelf noemt de prijs die hij heeft betaald voor het terugkopen van het belang van EQT “zakelijk, maar niet oneerlijk”, aldus het FD. Volgens de 35-jarige ondernemer heeft het terugkopen van TransIP verder geen gevolgen voor fintech-startup Bunq.