De hippe fabrikant van elektrische auto’s Tesla is geen lang leven meer beschoren en topman Elon Musk stuurt willens en wetens aan op een overname door Apple of Google. Daar is de voorzitter van de ondernemingsraad van het Duitse automerk Porsche, Uwe Hück, diep van overtuigd.

Hück is door en door een Porsche-man, een soort enfant terrible van de Duitse autowereld. Want in een industrie waar voorzichtig formuleren de norm is, trekt hij graag van leer tegen de concurrenten, maar leest ook graag het thuisfront de les.

In een interview met onze collega’s van Business Insider Deutchland stelt Hück dat Tesla’s verdienmodel ‘immoreel’ is, aangezien het stoelt op het stapelen van schulden.

“Ik ken geen verstandige zakenman die een onderneming zou neerzetten zoals Tesla nu opgebouwd wordt. Het financieringsmodel is volledig op schulden gestoeld en Elon Musk weet waarschijnlijk dondersgoed dat Tesla over korte of lange tijd opgekocht gaat worden, door Google of Apple. Tesla doet immers beloften die het bedrijf niet kan inlossen. Dat werkt door naar klanten, die ze niet kunnen bedienen én naar de uitgebuite medewerkers. Tesla is voor mij geenszins een voorbeeld.”

Het is niet zo dat Hück niet gelooft in elektrisch rijden (‘dat is de toekomst’). Porsche kondigde bovendien deze week nog aan dat het in 2019 een volledig elektrische sportwagen op de markt brengt. Moederconcern Volkswagen schakelt gestaag over op elektrische modellen, zoals de eGolf.

“Elektromobiliteit boezemt me geen angst in. De autobedrijven mogen wel wat meer slagvaardigheid tonen. We hebben nu pioniersgeest en risicobereidheid nodig. Toen ik vier jaar geleden elektrisch rijden aanprees, keken zowel de vakbonden als mijn werkgever me gek aan.”

‘Duitse automerken hebben zitten slapen’

Dat Duitsers Tesla als voorloper zien op het gebied van elektrisch rijden, zo geeft Hück grif toe, komt doordat de Duitse autofabrikanten traag op gang komen. “Op het gebied van e-mobiliteit hebben de Duitse autobouwers in vergelijking met Tesla zitten slapen. Daar is geen twijfel over. Dus moeten we vroeg uit de veren en ons werk gaan doen. Maar wat doen we werkelijk? We janken. Daar moeten we acuut mee stoppen, want we willen niet kampioen huilen worden, maar kampioen met nieuwe technologieën.”

Lees ook op Business Insider

Niettemin maakt de thai-boksende Porsche-man nogmaals gehakt van Tesla. “Hun aanpak is immoreel, omdat die op schulden leunt. Daarom kan Tesla nooit een voorbeeld zijn voor de Duitse auto-industrie. Als wij met dezelfde geestdrift als Elon Musk eerder aan de slag waren gegaan met nieuwe technologieën, zouden we het uiteindelijk beter doen. Want in tegenstelling tot Musk, hebben wij het geld wél en staan we er verkooptechnisch beter voor.”

LEES het originele artikel hier op Business Insider Deutschland