Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus met 7,8 procent gestegen. Dat is 0,2 procentpunt meer dan in de voorgaande maand.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend maakte.

Sinds medio 2014 neemt de procentuele stijging van huizenprijzen gestaag toe, zo blijkt uit onderstaande grafiek (klik voor uitvergroting).

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel, maar ten opzichte van de piek van augustus 2008 liggen huizenprijzen gemiddeld nog 5 procent lager. In grote steden zoals Amsterdam liggen huizenprijzen al wel weer boven het niveau van 2008.

Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels bijna 21 procent gestegen.

Huis per maand 1.616 euro meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs steeds harder. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus vorig jaar plussen van 5 tot 8 procent zien vergeleken met een jaar eerder.

Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen augustus lag de gemiddelde huizenprijs op 268.452 euro, tegen 249.054 euro in dezelfde maand in 2016: een plus van bijna 20 duizend euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met ruim 1.616 euro opgelopen.

Dat de gemiddelde woningprijs hard stijgt, laat overigens onverlet dat er grote regionale verschillen zijn tussen booming steden als Amsterdam en Utrecht aan de ene kant, en krimpregio's  zoals bijvoorbeeld Groningen aan de andere kant.