Studenten en hoger opgeleide jonge professsionals gaan het liefst aan de slag bij multinationals die dagelijks consumptiegoederen verkopen (zoals Heineken, Ahold Delhaize en Nestlé), en in de IT-sector en consultancy.

In de top 100 van meest gewilde banen voor universitaire – en hbo-studenten en starters op de arbeidsmarkt van banenplatform Magnet.me staan liefst twintig functies uit sector Fast Moving Consumer Goods, negentien in de IT en achttien in de consultancybranche.

In 2022 voerden consultants nog de top 100 nog aan met 45 vermeldingen, maar dat is in 2023 enigszins verschoven. “Het zou kunnen dat de afname in advieswerk afgelopen jaar en de hiring freezes bij verschillende bureaus, starters ertoe heeft aangezet om hun horizon te verbreden naar andere sectoren”, zegt medeoprichter en CEO Laurens van Nues van Magnet.me over de verschuiving.

“Zeker bij een consultancykantoor ben je als werknemer voor je eigen werk afhankelijk van de opdrachten”, aldus Van Nues. “Als jij hoort dat daar een afname in is, ga je wellicht eerder verder kijken zodat je ontwikkeling niet stil komt te staan.”

Lees ook: Minder dan 1 op 2 Nederlandse werknemers is ‘ambitieus’ met carrière: balans tussen werk en privé staat bovenaan

Traineeship bij grootbanken Rabobank en ABN AMRO meest populair

Uit de ranglijst van populairste banen bij jonge hoog opgeleide professionals in 2023 blijkt ook dat traineeships uiterst populair zijn onder studenten en starters, met 37 programma's in de top 100. De nummers een en twee zijn zelfs allebei traineeships. Het gaat hier om posities bij grootbanken Rabobank en ABN AMRO.

"Zowel startersbanen in consultancy als traineeships staan bekend om het bieden van snelle en brede ontwikkelingsmogelijkheden aan jonge professionals", licht Van Nues toe. "Samen met de lichte afkoeling van de interesse in de consultancy sector, kan de veelvoud aan traineeships in de FMCG-sector een verklaring vormen voor de toegenomen populariteit van deze sector."

Dit waren in 2023 de 21 populairste banen op Magnet.me, een carrièrenetwerk voor studenten en starters.

1. Rabobank Traineeship, Rabobank

2. Global Clearing Talent Programme, ABN AMRO

3. Project Manager, Quatt

4. Associate, SparkOptimus

5. Nestlé Commercial Traineeship, Nestlé Nederland BV

6. Management Traineeship Commercie, Heineken

7. Associate – Editorial & Marketing, Menlo Coaching

8. Hét Retail Management Traineeship, Albert Heijn

9. Digital Marketing Specialist, Sana Commerce

10. Junior Consultant Marketing Strategy & Digital Transformation, Sia Partners

11. Shell Graduate Programme – Commercial, Shell

12. Data Analyst, Picnic

13. Associate, Strategy&

14. Entry Level Consultant, Oliver Wyman

15. Mars Procurement Leadership Program, Mars

16. Brand Manager, Royal Swinkels Family Brewers

17. Business Analyst, Agga Capital BV

18. Athlete Marketing traineeship, Red Bull Nederland

19. Business Analyst in Amsterdam, Dutch Founders Fund

20. Graduate Data Analyst, Picnic

21. Human Resource Business Partner, Aegon

LEES OOK: De 10 best betaalde stages van 2023 voor hoger opgeleide studenten: hoogste vergoeding €1.400 per maand