• Pieter Veuger heeft geen recht op doorbetaling van zijn loon, oordeelt de rechter.
  • Veuger werd vorig jaar al na een aantal maanden ontslagen als financieel directeur van de Volksbank.
  • Zijn vertrek staat symbool voor de ruzie binnen de top van de bank.

De Volksbank, het financiële concern achter merken als SNS en RegioBank, hoeft de vorig jaar ontslagen financieel directeur Pieter Veuger niet langer loon door te betalen.

De ex-bestuurder probeerde zijn ontslag aan te vechten bij de rechter, maar de rechtbank in Utrecht heeft vrijwel al zijn vorderingen afgewezen.

Het ontslag van Veuger kwam vorig jaar op een moment dat hij pas een aantal maanden in dienst was. Zijn vertrek staat symbool voor de ruzie binnen de top van de bank die vorig jaar aan de oppervlakte kwam.

Ingewijden spraken tegenover het Financieele Dagblad van een “gespannen sfeer”. De afgelopen jaren zijn maar liefst vijf nieuwe namen benoemd in de raad van commissarissen en het bestuur.

Onder meer operationeel directeur Mirjam Verhoeven vertrok, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers.

CEO Maurice Oostendorp is opgevolgd door Martijn Gribnau

De onrust bij de Volksbank ligt gevoelig, omdat de bank sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 in staatshanden is. De aankoop kostte de overheid bijna 2,7 miljard euro.

Ingewijden wezen onder meer naar toenmalig topman Maurice Oostendorp, die "manipulatief" leiding zou geven en meerdere malen in botsing kwam met zijn risico-directeur, de juridische afdeling van de bank en toezichthouders van de Europese Centrale Bank. 

Oostendorp werd op 15 augustus vorig jaar opgevolgd door Martijn Gribnau. Die werd op zijn eerste werkdag meteen geconfronteerd met de opgelopen spanningen binnen het bestuur, vertelde hij aan NRC.

"Na de lunch hadden we mijn eerste directievergadering. Die was bizar. Er kwamen een aantal onderwerpen ter tafel waarover de meningen meteen heel sterk verschilden. Dat was echt… bam – een vulkanisch moment waarop problemen in de bestuursdynamiek, die zich de maanden ervoor hadden opgebouwd, eruit kwamen."

Pieter Veuger vangt bot bij de rechter

In die turbulente omstandigheden begon Pieter Veuger op 19 maart 2020 aan zijn functie als financieel directeur. Maar hij werd binnen een half jaar op non-actief gesteld door de raad van commissarissen, omdat er een “dynamiek bestaat tussen de directieleden die onvoldoende basis vormt voor een constructieve samenwerking”.

Later werd hij de laan uitgestuurd. Dat besluit vocht hij aan bij de rechter.

Veuger voerde aan dat hij ziek was toen het besluit over zijn ontslag genomen werd, en dat hij er daarom niet zomaar uitgezet kon worden.

Maar de rechter gaat niet mee in dat betoog, onder meer omdat Veuger zich pas ziek had gemeld nadat hij van de raad van commissarissen had gehoord dat hij waarschijnlijk moest vertrekken.

Veuger moet duizenden euro's aan proceskosten vergoeden

In zijn proces tegen de bank had Veuger nog meer klachten. Zo betwijfelde hij of de onderzoekers die afgelopen tijd de verstoorde verhoudingen in de top van de Volksbank bestudeerden, wel zorgvuldig en onafhankelijk te werk zijn gegaan. Hun rapport zou niet zomaar verspreid mogen worden, vond hij. Veuger had zelfs beslag laten leggen op de correspondentie van de onderzoekers.

Op al deze punten heeft de rechter de ontslagen bestuurder in het ongelijk gesteld. Veuger zal daarnaast duizenden euro's aan proceskosten moeten vergoeden die zijn voormalige werkgever heeft moeten maken in deze zaak.

Het enige wat Veuger wel krijgt van de rechter is inzage in het nog niet gepubliceerde onderzoeksrapport over de top van de bank.

De Volksbank verwelkomt de uitspraak en gaat ervan uit dat de onderzoekers nu snel hun bevindingen kunnen delen. Onlangs hadden ze aangekondigd dat ze nog even wilden wachten met het afronden van hun onderzoek totdat de rechter in deze zaak met een uitspraak was gekomen.

Het is nog niet bekend of Veuger in beroep gaat.