De nieuwe topman van de Volksbank levert vrijdag zijn Amerikaanse greencard in.

De greencard van Martijn Gribnau bleek risico’s met zich mee te brengen, omdat de uitbater van merken als SNS en ASN Bank hiermee onder het Amerikaanse sanctierecht zou vallen.

Gribnau volgde op 15 augustus Maurice Oostendorp op als CEO van de Volksbank.

De medio augustus aangetreden bestuursvoorzitter van de Volksbank – bekend van merken als SNS, ASN en Regiobank – geeft zijn Amerikaanse greencard op.

De greencard van Martijn Gribnau bleek een zwaard van Damocles voor de vierde bank van Nederland, omdat de Volksbank hiermee kwetsbaar is voor sancties van justitie in de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van de bank bevestigde donderdag tegenover het Financieele Dagblad dat Gribnau zijn greencard op vrijdag 4 september inlevert.

De Amerikaanse werkvergunning van de kersverse topman van de Volksbank bleek een heet hangijzer, omdat de bank hierdoor onder het sanctierecht van de VS zou vallen. Dit brengt risico’s met zich mee als klanten bijvoorbeeld zakendoen met landen die door de VS geboycot worden.

Lees ook op Business Insider

Gribnau werkte voordat hij bij de Volksbank kwam als bestuurder bij Genworth Financial, een in de VS gevestigde financieel dienstverlener.

President-commissaris Jan van Rutte stelde eerder tegenover De Telegraaf dat de directie de raad van commissarissen heeft geadviseerd dat Gribnau zijn greencard moet opgeven vanwege de risico’s die dit met zich meedraagt voor de Volksbank. “We hebben dit advies van de directie overgenomen”, aldus Van Rutte.

Waar de commissarissen aanvankelijk vonden dat de risico’s acceptabel waren, luidde de conclusie later dat de greencard toch te risicovol was. Om dit te bepalen heeft de bank liefst drie Nederlandse advocatenkantoren om advies gevraagd, waaronder NautaDutilh en De Brauw, aldus het FD.

LEES OOK: De sfeer in de Volksbank-top zou verziekt zijn – CEO Maurice Oostendorp is volgens ingewijden een ‘manipulatieve’ leider