Het bedrijf achter het sociale platform van Donald Trump, Truth Social, is vorige week dinsdag naar de beurs gegaan. Het moederbedrijf Trump Media & Technology Group fuseerde daarvoor met de lege beurshuls Digital World Acquisition Corp (DWAC).

Op de eerste handelsdag schoot het aandeel liefst 46 procent omhoog. De marktwaarde van het bedrijf bereikte een zeepbelachtige 13 miljard dollar, vooral dankzij kleine beleggers.

De deal kan Trump, die ruim 58 procent van de aandelen bezit, veel geld opleveren. Maar experts waarschuwen dat het bedrijf zwaar overgewaardeerd wordt.

Maandag ging het aandeel Truth Social hard onderuit op de beurs, nadat een document het nettoverlies van het bedrijf van Trump over 2023 vermeldde.

Ik besloot een dag door te brengen op het sociale platform, om te kijken hoe het er daar aan toegaat.

Positieve posts, memes en filmpjes van Trump

Ik kon me zonder problemen registreren en werd welkom geheten als 'Truthsayer'.

Nadat ik de app opende, stuitte ik direct op de 'trending topics' van de dag: #Truth, #NBC, #MAGA en #Trump2024. Zelfs nog voordat ik mijn tijdlijn opende, was me daarmee duidelijk geworden in wat voor omgeving ik was beland.

Het ontwerp van Truth Social is vrij standaard: de tijdlijn heeft een vergelijkbare structuur als het X van Elon Musk, het voormalige Twitter. Mijn feeds waren in drie groepen opgesplitst: 'volgend', 'voor jou' en 'groepen'.

Mijn voor jou-pagina werd gedomineerd door rechtse influencers en Trump zelf. Het stond ook vol met positieve posts, memes en filmpjes van de oud-president.

Net als op de meeste sociale platforms is op Truth Social het belangrijkste nieuws te zien, waaronder het instorten van de Baltimore Bridge.

Maar de Truthsayers hadden wel een bijzondere kijk op dit incident met meerdere slachtoffers. "Is er een betere illustratie van het Amerika van Biden?", vroeg iemand zich af in een post met een filmpje waarop te zien is hoe het schip tegen de brug ramt.

Truth Social is een anti-Biden-platform

Een andere duidelijke teneur in mijn feed was de enorme haat tegen president Joe Biden. Ik heb zeker tien anti-Biden-posts geteld tijdens de eerste minuten dat ik door de app heen aan het scrollen was.

"Het is vandaag 28 maart en Joe Biden is de SLECHTSTE president uit de Amerikaanse geschiedenis", schreef een gebruiker zonder verdere context. "Biden, gediplomeerd idioot", was te lezen in een andere post met een link naar de conservatieve politieke nieuwssite RedState.

De meeste content op Truth Social is politiek van aard en mijn feed zat vol met complottheorieën. Bijna alle nieuwsartikelen die door gebruikers werden gedeeld kwamen van conservatieve media.

Nieuwsgebeurtenissen zoals het instorten van de Baltimore Bridge werden vaak gebruikt als springplank voor politieke commentaren. Een gebruiker linkte het ongeluk met de brug en problemen in de luchtvaart aan het debat rond problemen met het diversiteits-, gelijkheids- en inclusiviteitsbeleid.

Sociale platform van Trump telt 5 miljoen gebruikers

Dat Truth Social een relatief nieuw platform is, valt ook te merken. Sinds de oprichting in februari 2022 heeft het platform voortdurend te maken met problemen rond regelgeving en financiën.

Het had in februari zo'n vijf miljoen actieve gebruikers, maar het platform ziet er nog altijd uit als een amateurproductie in vergelijking met meer gevestigde concurrenten. Het heeft een druk ontwerp en zit vol rare advertenties.

Ik zal er dan ook niet terugkeren. Alleen als je behoefte hebt aan het vullen van je dag met overdreven politieke content is Truth Social misschien iets voor jou.

LEES OOK: Trump ‘is niet slim genoeg’ om dictator te worden, volgens zijn voormalige adviseur voor nationale veiligheid