De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een borgsom van 175 miljoen dollar (ruim 163 miljoen euro) betaald om te voorkomen dat de autoriteiten van de staat New York beslag leggen op zijn bezittingen. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Trump gaat nu in beroep tegen een fraudevonnis tegen hem van bijna een half miljard dollar. Daartoe was hij veroordeeld in een civiele rechtszaak die was aangespannen door de staat New York.

Die verwijt hem de waarde van zijn eigendommen te hebben overdreven. Dat leverde hem allerlei financiële voordelen op, zoals betere deals bij het afsluiten van leningen.

Een week geleden verlaagde een rechtbank in New York de borgsom die Trump moest overmaken om in hoger beroep te kunnen gaan in die zaak van 454 miljoen naar 175 miljoen dollar.

Aandeel Truth Social keldert ruim 20% op de beurs

Op de beurs in New York ving de oud-president klappen: het aandeel Trump Media & Technology Group is maandag 21,5 procent gekelderd.

Het aandeel was bij het slot van de handel na een daling 48,66 dollar waard, minder dan de 49,95 dollar waarop het aandeel een week eerder zijn debuut maakte.

Na sluiting van de beurs is het aandeel nog eens drie procent gedaald, naar 47,1 dollar.

De koers van Trump Media & Technology op dinsdagochtend 2 april 2024.
De koers van Trump Media & Technology op dinsdagochtend 2 april 2024.
Markets Insider/BINL

Aanleiding voor de daling is een beursdocument waaruit naar voren kwam dat het socialemediabedrijf van Trump vorig jaar een nettoverlies van ruim 58 miljoen dollar heeft geleden.

Met de beursgang kan Trump miljarden ophalen om zijn hoge juridische kosten te betalen voor verschillende rechtszaken, want hij bezit 57 procent van de aandelen. Maar door eerdere afspraken kan de presidentskandidaat die aandelen pas over zes maanden omzetten in geld.

Wel zou hij zeer waarschijnlijk een ontheffing kunnen krijgen van het bestuur van Truth Social, waar zijn zoon onderdeel van uitmaakt, voor een aandelenverkoop.

Als Trump zijn aandelenbelang verzilvert, kan dit een fors effect hebben op de beurskoers van zijn socialemediabedrijf.

LEES OOK: Trump zoekt grenzen van spreekverbod op in zaak over zwijggeld – dat kan hem in de gevangenis doen belanden, zegt expert (Engels)