Donald Trump is niet slim genoeg om een dictator te worden, denkt zijn voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton.

In een interview van afgelopen week met de Franse krant Le Figaro gaat Bolton in op vragen over hoe een tweede presidentstermijn van Trump eruit zou kunnen zien. “Als het gaat over het risico dat hij de Amerikaanse Republiek omverwerpt, bedenk dan: Donald Trump is niet Julius Caesar!”

Bolton is een oudgediende van de rechterflank van de Republikeinse partij die felle kritiek levert op zijn voormalige baas. Als adviseur voor buitenlands beleid diende Bolton vier keer onder een Republikeinse president.

Bolton waarschuwt tegenover Le Figaro dat president Joe Biden “een fout maakte door te suggereren dat er een apocalyps komt, als Trump terugkomt”.

Biden heeft er herhaaldelijk op gehamerd dat "de aanval van Trump op de democratie niet alleen deel uitmaakt van zijn verleden. Het is wat hij belooft voor de toekomst."

Volgens Bolton zijn de Amerikaanse grondwet en de scheiding der machten in de VS robuust genoeg om aanvallen op de democratie te weerstaan. "Als hij de verkiezingen niet kon manipuleren toen hij in de Oval Office zat, zal dat in november ook niet gebeuren vanuit Mar-a-Lago. De grondwet is verder heel duidelijk. Er komt geen derde termijn."

Met dat laatste verwijst Bolton naar de wettelijke beperking dat een persoon maximaal twee termijnen als president mag dienen in de VS.

Twee maanden na zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2020 werd Donald Trump beschuldigd van ondermijning van de Amerikaanse democratische normen, toen een groep sympathisanten op 6 januari 2021 het Capitool bestormde.

Bolton karakteriseert Trump als iemand volledig als 'dealmaker' denkt: "Alles is transactioneel. En alles is afhankelijk van de vraag hoe dit Donald Trump ten goede zal komen."

In een nieuw voorwoord van zijn boek over de periode waarin hij onder Trump diende, kwalificeert Bolton zijn voormalige baas als "ongeschikt om president te zijn."

Hoewel Bolton niet gelooft dat Trump zich tot dictator kan ontpoppen - de voormalige president heeft eerder verklaard dat hij van plan is op zich alleen op de eerste dag van zijn presidentschap als dictator te gedragen, als hij herkozen wordt - waarschuwt de buitenlandexpert in zijn boek wel dat een tweede termijn van Trump "nog erger" zal zijn dan de eerste termijn.

Risico van implosie van de NAVO onder Trump

Bolton blijft bezorgd dat Trump bij een herverkiezing zal proberen om de VS terug te trekken uit de NAVO. "De kans is zeer groot dat hij dat gaat proberen", zegt de voormalig veiligheidsadviseur tegen Le Figaro.

Donald Trump in 2018 bij een NAVO-top. Foto: Sean Gallup/Getty Images.

Trump zorgde afgelopen maand voor ophef, toen hij zei dat hij Rusland zou aanmoedigen om "te doen wat ze maar willen" met "nalatige" NAVO-leden die geen 2 procent van het nationaal inkomen besteden aan defensie.

Bolton stelt dat Trump het idee koestert dat NAVO-bondgenoten de VS hebben misleid en "gedwongen om onsmakelijke verdragen te ondertekenen. Europeanen zijn voor hem niet echt onze vrienden."

LEES OOK: Truth Social leverde Trump $4 miljard op, maar experts zijn nog niet overtuigd