Je kunt als president(-elect) van de Verenigde Staten op verschillende manieren China kwaad maken – de Dalai Lama een hand geven, over mensenrechten klagen -, maar niets haalt het bij wat Donald Trump vrijdag deed: de banden aanhalen met Taiwan. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

President-elect Trump sprak telefonisch met president van Taiwan Tsai Ing-Wen. Zij feliciteerde volgens Trump’s overgangsteam de aanstaande president met zijn overwinning.

In het statement staat verder dat ze “tijdens het gesprek het over de nauwe economische, politieke en veiligheidsbanden” tussen de landen hebben gesproken. “President-elect Trump feliciteerde op zijn beurt Tsai met zijn benoeming tot president eerder dit jaar.”

“Truc van Taiwan”

Voor het eerst in meer dan dertig jaar sprak een Amerikaanse president direct met Taiwan. Het Witte Huis wist niets van het telefoontje tot nadat het gebeurde, liet het team weten aan Business Insider. De Verenigde Staten zag af van iedere vorm van diplomatieke banden in 1979 na het ‘Een-China’-beleid, dat stelt dat “er één China is en dat Taiwan een deel van China is”. Dit deed de VS om de banden met Beijing te versterken. Wie diplomatieke banden met China wil, mag Taiwan volgens het Een-China principe niet als land behandelen.

China’s minister van buitenlandse Wang Yi zaken liet zaterdag weten dat hij hoopt dat de relatie “niet beschadigd” is nu Trump brak met een decennialange traditie om niet direct met Taiwan te spreken. De minister noemt de actie “een kleine truc van Taiwan” en gelooft niet dat de VS zijn standpunt tegenover China aanpast, zo laat hij weten aan Hong Kong’s Phoenix TV.

Tweet Trump

Trump tweette vrijdagavond over de kwestie: “De president van Taiwan BELDE MIJ vandaag om me te feliciteren met mijn overwinning”. Vervolgens verstuurde hij later nog een tweet met: “Interessant om te zien hoe de VS Taiwan voor miljarden dollars aan militaire uitrusting verkoopt, maar dat ik niet een felicitatie-telefoontje aan kan nemen”.

Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat de VS zich vast te blijf houden aan het Een-China principe.

Lees ook op Business Insider