Rusland en Oekraïne hebben extra maatregelen genomen om hun tanks en andere gepantserde voertuigen te beschermen. Dat is hard nodig, omdat beide partijen onder meer gebruik maken van exploderende drones die peperdure tanks op een relatief goedkope manier kunnen uitschakelen.

Bij de extra bepantsering die tanks krijgen, gaat het soms om niet veel meer dan een kooi van kettingen die rond de buitenkant van een voertuig is gelast. Dat is een laatste verdedigingsmiddel tegen inkomende munitie zoals artillerie, antitankraketten of kleine drones vol explosieven.

Hoewel beide legers dergelijke tactieken gebruiken, heeft Rusland in de afgelopen weken een vreemd uitziende – maar blijkbaar effectieve – variant bedacht die door sommige Oekraïense oorlogswaarnemers de “schildpadtank” wordt genoemd.

Video’s van het ontwerp van de Russische schildpadtank worden gedeeld door open source-accounts van inlichtingendiensten en door experts die vaak putten uit de verslagen van Oekraïense militairen.

De tank heeft een toepasselijke naam, want hij is aan alle kanten bedekt met wat een metalen pantser lijkt te zijn, behalve aan de voorkant, waar het kanon zit. Dus een beetje zoals de kop van een schildpad.

'Russische schildpadtank niet slecht bedacht'

Militair analist Rob Lee van het Amerikaanse Foreign Policy Research Institute plaatste op X beelden van een schildpadtank die deelnam aan een Russische aanval op de Oost-Oekraïense stad Krasnohorivka. In één video lijkt de tank ongehinderd door een clusterbom heen te rijden.

Lee gaf aan dat de ongebruikelijke tank, waarvan men vermoedt dat sommige bedoeld zijn om mijnen op te ruimen, helemaal niet zo gek is bedacht.

"De Russen passen zich aan aan de specifieke omstandigheden van het slagveld, waarin Oekraïne veel 'First Person View'-drones heeft, maar niet genoeg ATGM's [antitankraketten, red.], antitankmijnen en artillerie", schreef Lee.

"Het is dus zinvol als je per peloton bij één tank concessies doet wat betreft de observatie vanuit de tank en de mogelijkheid om de koepel te draaien, als die tank vervolgens veel FPV-frequenties tegelijk kan verstoren", aldus Lee. Bij dat laatste gaat het dus om storingsapparatuur voor vijandelijke drones.

Sommige open source-specialisten op het internet hebben gewezen op de rol van de schildpadtank bij de aanval op Krasnohorivka.

De schildpadtank is ook verder naar het noorden langs de frontlinie gesignaleerd bij Russische aanvallen op Chasiv Yar, een Oekraïense stad net ten westen van Bachmoet.

Deze tanks lijken op zijn minst enigszins effectief te zijn. Een Oekraïens Telegram-kanaal, dat afgelopen weekend beelden publiceerde van een schildpadtank in actie, merkte op dat Oekraïne "veel" FPV-drones moest inzetten om slechts één voertuig uit te schakelen.

"Iedereen lacht erom, maar ze zijn ontzettend effectief", luidde een commentaar op het Oekraïense Telegram-kanaal dat van een Oekraïense militair lijkt te zijn.

LEES OOK: Video toont hoe gevaarlijk drones kunnen zijn: Oekraïense drone explodeert precies in het open luik van Russische tank