De inflatie is in april in Nederland weer iets onder de 3 procent gezakt, maar schommelt al een paar maanden rond dat niveau.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle raming.

De gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten kwam in april uit op 2,7 procent. Daarmee lag de inflatie lager dan in maart. Toen werd het dagelijks leven 3,1 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. In februari was de inflatie nog 2,8 procent.

De iets lagere inflatie hangt vooral samen met de energieprijzen en de prijzen van motorbrandstoffen aan de pomp. In maart werden energie en motorbrandstoffen nog 3,7 procent duurder. In april was sprake van een kleinere stijging met 3,3 procent.

In april stegen vooral benzineprijzen door, terwijl dieselprijzen aan de pomp per saldo niet veel bewogen.

Prijzen boodschappen blijven stijgen, consument zoekt goedkopere opties

De prijsstijging van voedingsmiddelen, dranken en tabak viel in april met een plus van 3,2 procent hoger uit dan in de voorgaande maand.

Toen de inflatie in 2022 en 2023 tot zeer hoge niveaus klom, zijn consumenten in de supermarkt vaker opzoek gegaan naar alternatieven voor de relatief dure A-merken. Inmiddels weten grote concerns achter producten als Gillette-scheermesjes, Ariel-wasmiddel en Dove-douchegel weer meer te verkopen, maakten die bedrijven de afgelopen weken bekend. Toch blijven zij ook hun prijzen opschroeven.

De afgelopen maanden stegen de prijzen aan de pomp bovendien behoorlijk, in navolging van de hogere olieprijzen. Dat kwam onder meer door spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren.

De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in april 2,6 procent, tegen 3,1 procent in maart. Die rekenmethode is net iets anders dan die van het CBS. Bij de binnen de Europese Unie afgesproken methode om de inflatie te meten, wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

Inflatie eurozone blijft steken op 2,4% in april

De inflatie in de eurozone bleef in april onveranderd op 2,4 procent ten opzichte van een maand eerder. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakt dit bekend in een voorlopige raming.

Economen hadden ook gerekend op een ongewijzigd inflatiecijfer.

In april stegen de prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak iets meer dan in maart. Tegelijkertijd namen de energieprijzen op jaarbasis minder sterk af dan de maand ervoor. De prijsstijging van diensten was echter iets lager.

De inflatie in het eurogebied bedroeg in maart 2,4 procent en in februari 2,6 procent op jaarbasis.

LEES OOK: Bevolking Nederland groeit minder hard in eerste kwartaal van 2024: vooral door daling immigratie