Vanaf 1 maart konden Nederlanders de belastingaangifte voor 2023 indienen. De tijd dringt als je dat nog niet hebt gedaan, want 1 mei is de deadline. Je hebt dus nog een paar uur om je gegevens te verzamelen en achter de computer te kruipen.

Je weet dat je belastingaangifte moet doen, als je een aangiftebrief hebt gekregen en/of als je 51 euro of meer betalen of als je 16 euro of meer terugkrijgt. Hier kan je achter komen door online een proefaangifte in te vullen.

1 mei 2024 is de deadline voor het doen van de aangifte over afgelopen jaar. Lukt het niet om vandaag nog belastingaangifte te doen, dan kun je ook uitstel aanvragen. Dat moet je dan wel vóór 1 mei doen. Dus wellicht moet je meteen actie ondernemen als je dit leest.

Uitstel belastingaangifte: 7,5% belastingrente

Als je vóór 1 mei uitstel aanvraagt, heb je nog tot 1 september 2024 om de aangifte inkomstenbelasting voor 2023 in te dienen. Bedenk wel dat je belastingrente betaalt als de fiscus de aangifte na 1 mei ontvangt.

Hierbij is het tarief van 7,5 procent van toepassing dat per 1 januari 2024 geldt.

De rente wordt berekend vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover je aangifte doet, tot maximaal 19 weken na ontvangst van de aangifte. De berekening eindigt ook maximaal 6 weken na de datum van de aangifte. Voor de aangifte van 2023 wordt dus vanaf 1 juli 2024 belastingrente gerekend.

Laat je 1 mei aan je voorbijgaan zonder aangifte te doen of uitstel aan te vragen, dan riskeer je een verzuimboete.

Om een boete te voorkomen moet de aangifte in ieder geval vóór 14 juli 2024 bij Belastingdienst binnen zijn. Als de fiscus na 14 juli moet vragen om een aangifte, kan je een verzuimboete krijgen van 385 euro. Deze kan oplopen tot 5.514 euro bij herhaling.

Stuur je helemaal geen aangifte, dan maakt de Belastingdienst een schatting van je inkomen en stuurt op basis daarvan een aanslag. Naast die aanslag krijg je mogelijk ook een verzuimboete.

Tips nodig bij het doen van belastingaangifte? lees hier ons dossier belastingaangifte 2023.