• Tv-programma Wie is de Mol blijkt een inspiratiebron voor Nederlandse vakantiegangers: de Albanese hoofdstad Tirana is trending in zoekopdrachten op reissite Skyscanner.
  • Ook andere series, zoals B&B Vol Liefde, brengen veel mensen op een idee.
  • In de top 10 voordeligste retourvluchten gooit Polen hoge ogen.
  • Lees ook: 6 tips voor het scoren van een voordelig vliegticket

Heb je Japan of Albanië op de planning staan voor je volgende vakantie? Dan ga je daar mogelijk veel andere Nederlanders tegen het lijf lopen. Deze bestemmingen zijn namelijk trending onder Nederlandse reizigers, blijkt uit onderzoek van reiswebsite Skyscanner.

Skyscanner heeft de zoekopdrachten vanuit Nederland naar wereldwijde bestemmingen vergeleken met die van vorig jaar en een top tien samengesteld van de meest trending bestemmingen voor 2024. Vooral Aziatische bestemmingen doen het goed. Ook Oost-Europa gooit hoge ogen.

Dit zijn ze:

1. Tirana, Albanië
2. Osaka, Japan
3. Tokio, Japan
4. Skopje, Noord-Macedonië
5. Ho Chi Minh Stad, Vietnam
6. Taipei, Taiwan
7. Hanoi, Vietnam
8. New Delhi, India
9. Denpasar, Indonesië
10. Boekarest, Roemenië

Nederlanders willen altijd de beste deal

Volgens de reiswebsite kiezen Nederlanders hun bestemmingen in 2024 nog altijd op basis van de beste deals. De prijs van een vlucht en hotel is voor bijna 30 procent van de reizigers doorslaggevend in hun keuze voor een specifieke bestemming.

Toch weerhouden de stijgende prijzen Nederlanders er niet van om op reis te gaan. 81 procent zegt in 2024 evenveel of zelfs meer te willen uitgeven aan reizen en vakanties in vergelijking met 2023.

De top 10 goedkoopste bestemmingen voor Nederlandse reizigers

Skyscanner heeft ook een lijstje gemaakt van de goedkoopste internationale vliegbestemmingen voor Nederlandse reizigers in 2023. De tijd dat je voor minder dan 100 euro een retourvlucht kon boeken, is voorbij. Maar onder de 170 euro zijn nog wel tickets te verkrijgen.

Dit zijn de tien voordeligste vliegbestemmingen:

1. Bratislava, Slowakije
2. Wroclaw, Polen
3. Gdansk, Polen
4. Paphos, Cyprus
5. Katowice, Polen
6. Zadar, Kroatië
7. Salzburg, Oostenrijk
8. Bazel, Zwitserland
9. Argostoli, Griekenland
10. Bristol, Verenigd Koninkrijk

Naast de prijzen en mooi weer, is voor steeds meer Nederlandse reizigers ook de 'vibe' van een bestemming een belangrijke factor bij hun keuze. Volgens Skyscanner willen ze hiermee hun reis persoonlijker maken.

De reiswebsite heeft vier vibe-trends geïdentificeerd:

1. Film of serie als inspiratie voor vakantie: van Wie is de Mol tot B&B Vol Liefde

Nederlanders halen hun reisinspiratie steeds vaker uit series en films: meer dan de helft (56 procent) doet dit. Bij diverse populaire televisieseries zag Skyscanner het aantal zoekopdrachten naar de omgeving waar het verhaal zich afspeelde na de release toenemen.

Zo schoot het zoekverkeer naar de Albanese hoofdstad Tirana met maar liefst 285 procent omhoog nadat Wie is de Mol in Albanië werd uitgezonden. Dat is volgens Skyscanner dan ook de verklaring dat Albanië nu trending is.

De populariteit van Boekarest is volgens Skyscanner te danken aan de razend populaire Netflix-serie
‘Wednesday’, die in Roemenië werd gefilmd. De populaire Netflix-serie Emily in Paris lijkt veel Nederlanders op het idee te brengen om de Franse hoofdstad te bezoeken.

Ook B&B Vol Liefde blijkt een inspiratiebron: er werd meer gezocht naar omgeving van de bed & breakfastlocaties van de deelnemers. Het aantal zoekopdrachten naar Girona, waar de B&B van Debby staat, steeg met 29 procent sinds de eerste aflevering van het tv-programma werd uitgezonden.

2. Op reis voor concert

Madonna, Taylor Swift, Harry Styles, Olivia Rodrigo... Diverse grote supersterren kondigen grote internationale tours aan. Hierdoor is er volgens Skyscanner meer interesse dan ooit tevoren om naar het buitenland te reizen om eens how bij te wonen.

30 procent van de Nederlanders zou een korte vlucht nemen om een live optreden bij te wonen van hun favoriete artiest, volgens Skyscanner. 10 procent is zelfs bereid om hier een lange vlucht voor te nemen.

3. Culinair reizen naar...Japan!

17 procent van de Nederlandse reizigers heeft een bestemming geboekt voor een specifiek restaurant dat ze willen bezoeken. Nog eens 30 procent zegt dat ze het graag zouden willen doen.

Osaka is wat dat betreft een topbestemming. Volgens Skyscanner bevinden zich in deze Japanse stad een aantal van de meest betaalbare high-end restaurants op aarde. Osaka telt 93 restaurants met een Michelinster, waarvan je volgens de reisorganisatie bij sommigen al voor zo’n 35 euro kunt dineren.

4. Op vakantie om te slapen

Nederlanders gebruiken de vakantie ook om bij te slapen. 36 procent geeft aan dat slapen de belangrijkste bezigheid is tijdens hun reis. Skyscanner ziet ook het aantal mensen dat online zoekt naar slaapretraites (of wil weten wat dit is) toenemen.

LEES OOK: De 7 meest irritante dingen die passagiers doen in het vliegtuig, volgens medepassagiers