• Door op het juiste moment te boeken en te reizen kan je meer dan 100 euro besparen op een vliegticket, blijkt uit een analyse van ticketvergelijker Skyscanner.
  • Het is gemiddeld genomen het beste is om 24 weken van tevoren vliegtickets boeken en op een zaterdag te reizen.
  • Business Insider zet deze en 5 andere tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket op een rij.
  • Lees ook: Dit zijn de 19 onveiligste vliegmaatschappijen in 2023 – en de 20 veiligste

Door op het juiste moment te boeken en op het juiste moment te reizen bespaar je gemiddeld 102 euro op je vliegticket. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Skyscanner, op basis van data over prijzen van vliegtickets in tien verschillende landen.

“De meeste mensen zijn zich niet bewust van een aantal eenvoudige tips en reishacks die enorme besparingen kunnen opleveren”, zegt reisexpert Ronald Scheepens van Skyscanner in een perstoelichting. “Deze inzichten hoeven niet afkomstig te zijn van geruchten uit de industrie: bij Skyscanner hebben we toegang tot enorm veel data die we beschikbaar kunnen stellen voor reizigers”.

De vluchtprijzen worden grotendeels bepaald door vraag en aanbod. Business Insider noemt op basis van de analyse van de ticketvergelijker 6 tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket.

Lees ook: Vakantiehuis, hotel of appartement in Nederland voor de zomer: dit kun je krijgen voor €1.000 als je een week wilt boeken


1. Boek een vliegticket 24 weken van tevoren

De beste tijd om vluchten vanuit Nederland te boeken is gemiddeld 24 weken voor vertrek, blijkt uit de gegevens van Skyscanner. Maar dat verschilt wel per bestemming en reisperiode.

Zo kan je een vlucht van Amsterdam naar Rome voor juli het beste 20 weken van tevoren boeken, terwijl je een vlucht van Amsterdam naar Bali voor september het beste al 35 weken van tevoren kan boeken. Een reis van Eindhoven naar Palma voor april is 8 weken van tevoren het goedkoopste.

2. Wees flexibel

Pin je niet vast op een bepaalde reisdatum, omdat de prijs van vliegtickets afhankelijk van de maand, de dag en zelfs het tijdstip waarop je vliegt aanzienlijk variëren. Vergelijk dus goed ticketprijzen voor een hele maand en doe daar je voordeel mee.

3. Reis op een zaterdag

Uit historische boekingstrends blijkt dat zaterdag de goedkoopste reisdag is. Skyscanner heeft daarvoor de data van tienduizenden boekingen in het afgelopen jaar voor een aantal topbestemmingen geanalyseerd. Maar ook hier geldt weer dat het om een gemiddelde gaat.

De goedkoopste reisdag verschilt per bestemming, per reisperiode en per vliegveld. Zo kan je als je in augustus vanuit Amsterdam naar Lissabon wilt vliegen, het beste op een woensdag vliegen, maar vanaf Rotterdam beter op een zondag.

4. Overweeg een tussenstop

Als je geen haast hebt om op je bestemming te komen kan je kiezen voor een vlucht met een tussenstop. Indirecte vluchten zijn namelijk vaak goedkoper dan directe vluchten.

5. Kies 'overal' als bestemming

Als je echt een goedkoop ticket wil scoren, moet je je niet druk maken waar je heen gaat en je gewoon laten verrassen. Stel bij het zoeken naar de bestemming 'overal' in en je vindt het allergoedkoopste ticket voor een bepaalde reisdatum.

6. Reis in het laagseizoen

Een gouwe ouwe die nog altijd geldt. Tijdens de schoolvakanties lopen de prijzen over het algemeen flink op. En dat is niet alleen in de zomer het geval, maar ook tijdens andere vakanties zoals de kerstvakantie. Reizen in het laagseizoen betekent goedkopere vliegtickets en minder drukte.

LEES OOK: Ga je vliegen? Dit moet je altijd meenemen, volgens een piloot, twee stewardessen en een ervaren reiziger