• Tesla verwacht dat de groei van de verkoop van nieuwe elektrische auto’s dit jaar fors lager ligt dan in 2023.
  • Over afgelopen jaar leverde Tesla ruim 1,8 procent auto’s af, een stijging van 38 procent vergeleken met 2022.
  • Tesla heeft de prijzen van zijn modellen afgelopen jaar flink verlaagd om marktaandeel te behouden.
  • Lees ook: Tesla verlaagt de prijzen van de Model Y in Nederland opnieuw met duizenden euro’s

Tesla waarschuwt dat de verkoopgroei bij de maker van elektrische auto’ s dit jaar minder spectaculair zal zijn dan vorig jaar. Dat komt volgens het bedrijf omdat in zijn grote fabriek in Texas ook gewerkt wordt aan weer een volgende generatie Tesla’s.

Hoeveel wagens het bedrijf van topman Elon Musk precies denkt af te leveren in 2024, is niet duidelijk. In een verklaring bij de jaarcijfers zegt het bedrijf alleen dat de volumegroei “aanzienlijk lager” kan uitpakken. In heel vorig jaar wist Tesla ruim 1,8 miljoen auto’s af te leveren, oftewel 38 procent meer dan een jaar eerder.

Voor beleggers komen de opmerkingen als een domper en het aandeel Tesla ging woensdag in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street omlaag en verloor het aandeel bijna 6 procent.

Tesla voelt druk op winstmarge door prijsverlagingen

Tesla kwam ook met tegenvallend nieuws over de winstmarge. Die lag in de laatste drie maanden van vorig jaar lager dan een jaar terug. De omzet van Tesla steeg afgelopen kwartaal 3 procent tot meer dan 25 miljard dollar. Dat komt neer op het langzaamste groeitempo in meer dan drie jaar.

De lagere marges zijn onder meer een gevolg van de vele prijsverlagingen die Tesla heeft doorgevoerd om meer auto's te kunnen verkopen. Vooral in China brak daardoor een heuse prijzenoorlog uit. Tesla stelt ook dat de productie van zijn Cybertruck en onderzoeksprojecten op het gebied van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) voor hogere kosten zorgden.

Als er straks eenmaal een nieuw model Tesla op de markt komt zou dit de verkopen wel weer extra kunnen aanjagen. Musk heeft in 2020 al eens beloofd een nieuwe auto te willen bouwen met een instapprijs van 25.000 dollar. Daarmee zou Tesla kunnen concurreren met goedkopere benzineauto's en een groeiend aantal goedkopere elektrische wagens.

Maar het duurt waarschijnlijk nog even voor Tesla kan beginnen met de productie van een nieuw model. Persbureau Reuters meldde eerder op woensdag dat Tesla leveranciers heeft verteld dat dit in juni 2025 moet gebeuren. De auto, waaraan wordt gewerkt onder de codenaam 'Redwood', zou een cross-over moeten worden. Dat is een kruising tussen twee type auto's, vaak een normale personenwagen en een SUV.

LEES OOK: Tesla werkt aan nieuwe cross-over die in 2025 in productie moet gaan, melden bronnen