Tesla heeft de prijs van de Model Y met 3.000 dollar verlaagd in de Verenigde Staten. De compacte SUV wordt pas sinds maart geleverd aan klanten.

Ook andere Amerikaanse automakers snijden in de catalogusprijzen. Ze proberen consumenten over te halen die door de coronacrisis hun aankoop uit- of afstelden.

Tesla merkt de gevolgen van de coronacrisis ook, maar presteerde in het tweede kwartaal desondanks beter dan verwacht.

De Model Y komt in 2021 naar Nederland. Maar door de fiscale regels zal de elektrische SUV geen verkoophit zijn zoals de Model 3.

Amper vier maanden geleden leverde Tesla de eerste exemplaren van de Model Y af bij Amerikaanse klanten. En nu al verlaagt de elektrische automaker de prijs van zijn compacte SUV.

De Tesla Model Y is sinds deze week verkrijgbaar vanaf 49.900 dollar, een volle 3.000 dollar minder dan voorheen. Daarvoor krijgen kopers het basismodel: de Long Range Dual Motor AWD.

Autosite Electrek signaleerde de prijsverlaging als eerste.

Lees ook op Business Insider

In mei sneed Tesla ook al in de prijzen van de Model S, Model 3 en Model X. Andere Amerikaanse autofabrikanten deden hetzelfde in een poging consumenten te lokken. Die stellen door de coronacrisis hun aankoop uit of af.

Tesla presteerde beter dan verwacht in de coronacrisis

Tesla leverde 90.650 voertuigen af in het tweede kwartaal, maakte het bedrijf eerder in juli bekend. Dat is weliswaar 4,8 procent lager vergeleken met april, mei en juni vorig jaar, maar beter dan analisten hadden verwacht.

Tesla’s fabriek in Californië moest enkele weken de deuren sluiten vanwege de corona-lockdown, zeer tegen de zin van topman Elon Musk. Hij sprak van “fascistische” maatregelen.

Ook konden veel Tesla’s nog niet verscheept worden, bijvoorbeeld vanuit China. Die achterstand heeft de automaker weten in te halen door de productie in de fabriek bij Shanghai te vergroten. Daardoor is de productie weer op hetzelfde niveau als voor de crisis.

De Model 3 en Model Y waren samen goed voor bijna negen op de tien afgeleverde auto’s – Tesla splitst dat niet verder uit.

Tesla Model Y pas in 2021 in Nederland

De eerste Model Y is al gespot in Nederland, maar geïnteresseerden moeten nog even wachten. Begin 2021 is de nieuwste Tesla-telg officieel leverbaar.

De Long Range Dual Motor AWD is er vanaf 64.000 euro. De Performance kost 70.000 euro.

Elon Musk denkt dat de Model Y beter zal verkopen dan alle voorgaande modellen bij elkaar, maar in Nederland zal de verkoop in het begin vermoedelijk traag op gang komen. Dat komt door de fiscale regels voor de bijtelling, het percentage van de cataloguswaarde dat je moet optellen bij je inkomen voor privégebruik van een zakelijke auto.

In 2021 gaat de bijtelling omhoog naar 12 procent van de cataloguswaarde. En dat percentage geldt tot 40.000 euro. Voor duurdere elektrische auto’s betaal je 22 procent bijtelling over het deel boven de 40.000 euro.

Voor de Model Y betekent dit dat leaserijders over een bedrag van 24.000 euro de volle 22 procent bijtelling betalen. Dat scheelt honderden euro’s per maand.

Dan zijn alternatieven als de Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro en ook de Tesla Model 3 fiscaal een stuk interessanter.

Lees meer over elektrische auto’s: