Tesla is nog niet eens begonnen met de productie van Model Y. Toch voorspelt CEO Elon Musk al dat de compacte SUV met gemak veel beter gaat verkopen dan de drie eerdere modellen van de elektrische automaker samen.

“Ik heb onlangs gereden in een prototype van Model Y en ik ben ervan overtuigd dat het een fantastisch product wordt dat zeer enthousiast ontvangen zal worden”, zei de miljardair woensdagavond tijdens een conference call naar aanleiding van de verrassend goede kwartaalcijfers van Tesla. “Ik denk dat het heel waarschijnlijk is – en dat is alleen maar mijn mening – dat hij meer gaat verkopen dan S, X en 3 samen.”

Musk vertelde beleggers en analisten tijdens de conference call ook dat Tesla eerder gaat beginnen aan de productie van Model Y, in de zomer van 2020 in plaats van in de herfst.

“Er is misschien nog wat ruimte nodig voor verbeteringen, maar we zijn behoorlijk zeker van zomer 2020”, zei hij. Volgens Musk gaat het dan om een productievolume van duizend auto’s per week.

Het nieuwe model werd in maart 2019 gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van Tesla en moet de automaker gaan helpen weer winst te gaan maken dankzij de hogere gemiddelde verkoopprijs, zei CFO Zach Kirkhorn tijdens de conference call.

De aandelen Tesla schoten woensdag nabeurs met meer dan 20 procent omhoog en eindigden donderdag met een plus van ruim 17 procent.

"Er was genoeg goed nieuws waar beleggers zich mee konden voeden", schrijft analist Christopher Eberle van Nomura Instinet aan zijn klanten na de presentatie van de kwartaalcijfers. Hij verwijst daarbij naar het vervroegen van het in productie nemen van Model Y, de voorziene snelle opening van de nieuwe Gigafabriek en het plan om een nieuwe versie op de markt te brengen van Tesla's glazen zonnedakpannen.

"We blijven optimistisch over de kansen op de lange termijn voor Tesla gezien het leiderschap dat het bedrijf toont bij het ontwikkelen en integreren van zowel hardware als software", schrijft Eberle.

Lees meer over elektrische auto’s: