• Singapore Airlines ziet af van de plannen om rondvluchten aan te bieden voor mensen die het tijdens de coronapandemie missen om met een vliegtuig te reizen.
  • Milieuactivisten hadden na het lanceren van de plannen felle kritiek geuit op de “nutteloze vluchten die alleen maar voor heel veel CO2-uitstoot zorgen”.
  • Singapore Airlines gaat wel andere belevingen aanbieden, zoals eten aan boord van een geparkeerde A380, het laten thuisbezorgen van vliegtuigmaaltijden en rondleidingen over de trainingsfaciliteiten.

Singapore Airlines heeft de plannen om ‘vluchten naar nergens’ aan te bieden ingetrokken.

In september meldde Business Insider dat de luchtvaartmaatschappij van plan was rondvluchten van drie uur aan te bieden die zouden opstijgen en landen vanaf Changi Airport in Singapore

Singapore Airlines laat nu weten dat de plannen niet doorgaan: “Het idee om korte rondvluchten aan te bieden, oftewel ‘vluchten naar nergens’, is in eerste instantie overwogen maar niet doorgezet”, valt te lezen in een naar Business Insider gestuurd persbericht. “We hebben momenteel geen plannen het idee nieuw leven in te blazen.”

Het voorstel stuitte op felle kritiek van de in Singapore gevestigde milieubeweging SG Climate Rally. “We zijn het om twee redenen niet eens met het initiatief voor ‘vluchten naar nergens”, stelden de milieuactivisten in een persbericht. “Ten eerste moedigt het nutteloze vluchten aan met veel CO2-uitstoot. Ten tweede is het vooral een noodgreep die de aandacht moet afleiden van het beleid dat nodig is om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.”

Volgens SG Climate Rally staat het idee symbool voor een cultuur die consumenten verantwoordelijk maakt voor diepgewortelde structurele problemen. “Maar eigenlijk zouden bestuurders en beleidsmakers van Singapore Airlines en beleidsmakers zich moeten concentreren op duurzame en rechtvaardige alternatieven voor hun klanten en personeel.”

Ook andere maatschappijen boden ‘vluchten naar nergens’ aan

Singapore Airlines is niet de enige luchtvaartmaatschappij die kritiek kreeg op plannen voor ‘vluchten naar nergens’.

In september bood de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas tickets aan voor een 7 uur durende rondvlucht. Die waren in 10 minuten uitverkocht.

Lees ook op Business Insider

De ticketkosten voor de vlucht die opsteeg en landde op de luchthaven van Sydney liepen uiteen van 490 euro tot 2.350 euro, afhankelijk van de klasse.

Milieuactivisten waren woedend: “We krijgen vaak te horen dat we niet zonder luchtvaart kunnen, omdat ze ons kennis laten maken met andere plekken en andere culturen”, zei directeur Anna Hughes van Flight Free UK tegen The Independent.

“Maar het enige dat deze vluchten doen is zorgen voor enorm veel uitstoot. Daar kunnen we heel goed zonder in deze cruciale periode voor het klimaat.”

Eten aan boord van een geparkeerde A380

Het aantal bestemmingen waar inwoners van Singapore heen kunnen vliegen is nog altijd zeer beperkt. In plaats van ‘vluchten naar nergens’ biedt Singapore Airlines nu een aantal andere belevingen aan die het gemis aan reizen moeten opvangen.

Zo kunnen mensen binnen het programma ‘Discover Your Singapore Airlines’ dineren aan boord van een tot restaurant omgevormde A380-superjumbojet.

Singapore Airlines Airbus A380
Eten aan boord van een A380 van Singapore Airlines.

Mensen die het echte vliegtuigeten missen, kunnen via de dienst SIA@Home zelfs thuis vliegtuigmaaltijden bestellen. Ze kunnen kiezen uit tien menu’s uit de First Class en Business Class, die worden vergezeld van wijn of champagne.

En in november kunnen luchtvaartliefhebbers een rondleiding krijgen achter de schermen bij de trainingsfaciliteiten van Singapore Airlines. “De Discover Your Singapore Airlines-ervaringen zijn het resultaat van marktonderzoek en input van klanten aan boord”, stelt de luchtvaartmaatschappij.

“Nu het aantal vluchten door de coronapandemie drastisch zijn beperkt, hebben we unieke activiteiten bedacht waardoor onze fans en klanten tijdens deze periode toch betrokken kunnen blijven.”

Lees meer over luchtvaart: