20 Europese luchtvaartmaatschappijen krijgen in totaal bijna €34 miljard aan staatssteun.

KLM en Air France staan beide in de top 3 en samen zelfs op 1.

De steun voldoet aan het tijdelijke crisisraamwerk van de Europese Commissie.

Zonder staatssteun zullen veel luchtvaartmaatschappijen omvallen, omdat het aantal vliegbewegingen dramatisch is gedaald door de coronapandemie.

Vrijdag maakte minister Wopke Hoekstra van Financiën bekend dat de nationale trots KLM een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro tegemoet kan zien. Daarmee kan KLM tot ver in het volgende jaar vooruit.

KLM is niet de enige luchtvaartmaatschappij die steun ontvangt. Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, laat zien dat de 20 Europese luchtvaartmaatschappijen die de meeste steun ontvangen bij elkaar bijna 34 miljard euro tegemoet kunnen zien.

Vooral de enorme bedragen voor grote nationale luchtvaartmaatschappijen valllen op. Dit doet de vraag reizen of er geen sprake is van ongeoorloofde staatsteun.

Volgens de Europese Commissie is dit niet het geval. De Commissie heeft in maart dit jaar een tijdelijk raamwerk opgetuigd, waardoor dit soort steun mogelijk is.

Volgens eurocommissaris voor mededinging Margrethe Verstager is de luchtvaart industrie belangrijk voor werkgelegenheid en de verbinding tussen landen.

LEES OOK: KLM en Transavia geven klanten toch geld terug in plaats van voucher, ook als ze voor 15 mei hebben geboekt