Prijsvechter easyJet wil de vloot flink terugbrengen om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

Volgens topman Johan Lundgren wil de maatschappij maximaal 30 procent van het personeel ontslaan.

De luchtvaartsector staat voor een gigantische taak nu veel vliegverkeer is weggevallen en er flinke maatregelen moeten worden genomen bij nieuwe reizen.

EasyJet wil flink gaan snijden in het personeelsbestand. Door de coronacrisis en de bijkomende reisbeperkingen moet het bedrijf drastische maatregelen om te kunnen blijven voortbestaan.

Topman Johan Lundgren van easyJet zegt de vloot te willen inkrimpen. De Britse luchtvaartmaatschappij wil daarbij ook maximaal 30 procent van het personeel schrappen.

Lundgren schat in dat de vraag naar tickets pas in 2023 weer op het niveau van voor de crisis is. “Hoewel we op 15 juni weer beginnen met vliegen, verwachten we dat de vraag langzaam zal toenemen en pas over ongeveer drie jaar weer op het niveau van 2019 zal zijn”, aldus de topman.

In Nederland gaat het om driehonderd personeelsleden

De komende dagen wordt het overleg met de medewerkers gestart. EasyJet heeft in totaal zo’n 15.000 werknemers. Nog niet bekend is wie moet vertrekken en wanneer dat zal gebeuren, ons land zouden er zo’n 300 mensen werkzaam zijn.

Volgens easyJet zal de vlootomvang tegen het einde van boekjaar 2021 ruim driehonderd toestellen zijn. Dat zijn er circa vijftig minder dan was voorzien. Die prognose was van voor de coronacrisis.

EasyJet overlegt met luchthavens en grondafhandelaars om contracten te herzien en kosten te verlagen. Verder zijn tijdsafhankelijke onderhoudsuitgaven uitgesteld nu ook minder wordt gevlogen. Ook wordt gesneden in verkoop- en marketinguitgaven. Eerder verzekerde de onderneming zich al van het nodige kapitaal onder meer via leningen en het afsluiten van een doorlopende kredietfaciliteit.

Gezien de aanhoudende onzekerheden is het voor easyJet in dit stadium niet mogelijk om voor de rest van het boekjaar financiële vooruitzichten te bieden.

Luchtverkeer in Europa is sterk afgenomen

Als de vluchten van easyJet weer worden hervat, worden aan boord maatregelen genomen om de gezondheid en het welzijn van passagiers en bemanning te verzekeren. Zo moeten passagiers, cabinebemanning en grondpersoneel maskers dragen.

Verder worden de vliegtuigen extra goed schoongemaakt en zijn desinfectiedoekjes en desinfectiemiddel aan boord beschikbaar. Aanvankelijk zal er geen eten aan boord worden geserveerd.

Lees meer: 15 manieren waarop vliegen anders wordt na corona

In Europa nam het vliegverkeer als gevolg van de coronacrisis met bijna 90 procent af. “Dit is de grootste crisis waar de luchtvaartindustrie ooit voor heeft gestaan”, zegt Alexandre de Juniac, directeur-generaal van de International Air Transport Association (IATA) eerder in een verklaring.

Luchtvaartmaatschappij KLM gebruikt een deel van de passagiersvliegtuigen nu om vracht te vervoeren. De maatschappij kondigde in april aan alle tijdelijke contracten te moeten beëindigen.

Lees meer over de coronacrisis: