Topkok Sergio Herman sluit zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Hij stopt op het hoogtepunt, zoals hij altijd heeft gezegd. Dat maakte hij maandag bekend.

Dat maakte Herman bekend in een interview op zijn website.

Herman sluit de deuren van het restaurant, met vooral vis- schaal- en schelpdieren op het menu, in het Zeeuwse Sluis op 22 december.

“Met het sluiten van Oud Sluis komt een zeer intense periode van mijn leven ten einde. Ik heb 25 jaar lang alles gegeven om Oud Sluis naar de internationale top te brengen. Dat is gelukt: alles wat ik ooit met Oud Sluis heb willen bereiken, heb ik bereikt.”

Aansturende rol

De chef-kok en eigenaar van het bekende restaurant stopt niet met koken en zit vol plannen voor de toekomst. Herman heeft nog een ander restaurant Pure C in Cadzand-Bad en opent volgend jaar La Chapelle in Antwerpen. In beide restaurants zal hij elke week in de keuken staan, al ziet hij zichzelf over een tijdje meer in een aansturende rol. “Ik wil graag jong talent naar voren schuiven.”

De kok verwacht in de toekomst meer restaurants te openen en wil verder meer tijd vrijmaken voor Minestrone, de culinaire uitgeverij waar hij mede-eigenaar van is.

Wachtlijst voor Oud Sluis

Hermans vader Ronnie maakte Oud Sluis in de jaren 80 tot een van de beste mosselrestaurants van de Benelux. Naast drie Michelinsterren, die in 1995, 1999 en 2006 werden toegekend, is Oud Sluis door restaurantgids Lekker jarenlang uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. Ook in de restaurantgids Gault Millau scoorde het restaurant het maximale aantal punten. Daarnaast staat het al 8 jaar in de San Pellegrino's Top 50 van beste restaurants ter wereld.

De topkok hoeft zijn sterren niet terug te geven aan Michelin. Dat kan namelijk niet. De beoordeling van het restaurant vervalt in de gids van 2014.

Het personeel van Oud Sluis blijft grotendeels in dienst bij Herman en kan aan de slag in zijn andere eetgelegenheden. Wie nog een keer wil eten in het restaurant, moet zich melden voor een wachtlijst. Het is namelijk tot het einde van het jaar vrijwel volgeboekt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl