• In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een standbeeld onthuld van de anonieme bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto.
  • Crypto- en blockchainfans willen met het gezichtsloze beeld Nakamoto eren.
  • Over de identiteit van de cryptopionier wordt al jaren wild gespeculeerd.

Leden van de cryptogemeenschap in Hongarije hebben vorige week donderdag een standbeeld onthuld dat de anonieme bedenker van de bitcoin eert.

De bronzen buste rust boven op een stenen sokkel in het Graphisoft-businesspark in Boedapest. Hierin is de naam ‘Satoshi Nakamoto’ gegraveerd, het pseudoniem van de onbekende bitcoinuitvinder.

“Wij zien Satoshi als de stichter van de hele cryptobeweging”, vertelt bitcoin-journalist Andras Gyorfi aan persbureau Associated Press. “Hij bedacht bitcoin en de blockchaintechnologie. Hij is de god van deze markt.”

Gyorfi is ook de drijvende kracht achter het initiatief om het beeld te plaatsen in de Hongaarse hoofdstad.

Het standbeeld heeft geen herkenbare eigenschappen, behalve een hoodie met een bitcoinlogo. Het kunstwerk heeft een spiegelend oppervlak waarin bezoekers hun eigen weerspiegeling zien in het gezicht van Nakamoto. Hiermee verwijst het naar het geloof van bitcoinaanhangers dat 'wij allemaal Satoshi zijn' en dat de cryptovaluta van iedereen is.

Lokkertje voor Nakamoto

Beeldhouwers Réka Gergely en Tamás Gilly kregen de opdracht om de buste te maken. Het project van tienduizend dollar werd gefinancierd door de bitcoingemeenschap nadat de plannen voor het beeld in mei op een blockchainconferentie in Boedapest werden aangekondigd.

Gyorfi vertelt aan AP dat hij Nakamoto had uitgenodigd voor de onthullingsceremonie, in de hoop zijn identiteit te achterhalen.

Het is onduidelijk of de bicoinbedenker aanwezig was. De zoektocht naar Nakamoto's identiteit is zo oud als de cryptovaluta zelf.

Uitvinding van de bitcoin in 2008

Het idee voor een gedecentraliseerde cryptomunt wordt in 2008 gelanceerd met de publicatie van een whitepaper. Auteur is de onbekende persoon Satoshi Nakamoto.

Wie of wat er schuilgaat achter het pseudoniem is onbekend. Sommige cryptokenners denken zelfs dat het om meerdere personen gaat, omdat de bitcoinsoftware zo slim in elkaar zit, dat het onwaarschijnlijk is dat één iemand het heeft bedacht.

Wat we wel weten is dat Nakamoto tot en met december 2010 actief betrokken is bij de ontwikkeling van de cryptomunt, maar daarna trekt hij zich terug. In een e-mail laat hij weten "iets anders" te zijn gaan doen.

Lees ook: Nakamoto gedroeg zich paranoïde en autoritair, zegt een bitcoinexpert die honderden e-mails met hem uitwisselde

In de tussentijd heeft hij wel duizenden bitcoin gemined. Uit een gedetailleerde analyse van de blockchain blijkt dat het om zo’n 980.000 bitcoins gaat. Het merendeel daarvan staat al jaren geparkeerd op dezelfde ‘rekening’ – alleen Satoshi zelf kan erbij.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Journalisten proberen al jaren de identiteit van Nakamoto te achterhalen. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek denkt in 2014 beet te hebben en pakt groots uit met een verhaal over Dorian Nakamoto, een Japanse Amerikaan die in de buurt van Los Angeles samenwoont met zijn hoogbejaarde moeder.

De arme Nakamoto wordt bestookt door paparazzi en tv-ploegen, die hem overal achtervolgen. Later blijkt het verhaal van Newsweek toch niet zo sterk. Nu wordt algemeen aangenomen dat Dorian Nakamoto niet Satoshi is.

[activecampaign form=28]

Eind 2015 is het de beurt aan Wired en Gizmodo, die de Australische computerwetenschapper Craig Wright aanwijzen als het brein achter de cryptomunt. Enkele maanden later schrijft Wright op zijn blog dat hij inderdaad achter het pseudoniem zit, naar eigen zeggen om een einde te maken aan alle speculatie.

Toch dekt hij zich enigszins in. “Ik was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zegt hij in gesprek met de BBC. Onder meer de vermaarde programmeurs Hal Finney en Dave Kleiman zouden hem hebben geholpen bij het creëren van de bitcoinsoftware.

Drie dagen later krabbelt Wright terug. “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben”, schrijft hij. “Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”

Nakamoto's identiteit kan crypto maken of breken

Het mysterie van de identiteit van de bitcoinbedenker kreeg hernieuwde interesse door de beursgang van Coinbase in februari. Het bedrijf stuurde symbolisch een kopie van de documenten voor de IPO naar Nakamoto. Coinbase schreef hierin dat het onthullen van diens identiteit de waarde van de bitcoin nadelig zou kunnen beïnvloeden.

Bitcoin staat aan de basis van de huidige hype rond decentralised finance, waarin financiële transactie gedaan kunnen worden tussen twee partijen zonder tussenkomst van banken of overheidsinstellingen. Ook plaveide bitcoin de weg voor nieuwe cryptovaluta als ethereum en dogecoin.

Recentelijk besloot El Salvador als eerste land ter wereld bitcoin te accepteren als wettelijk betaalmiddel. Dat is geen onverdeeld succes. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de invoering. Daarbij vloog een bitcoingeldautomaat in brand.

Meer over crypto? Check dan ook eens deze artikelen: