Cryptomunten die gebruik maken van de zogenoemde proof-of-stake methode voor het goedkeuren van transacties doen het sinds 2019 beter dan de brede cryptomarkt.

Hetzelfde geldt voor cryptomunten van handelsbeurzen zoals Binance, concluderen analisten van zakenbank Goldman Sachs in een nieuwe studie.

De totale cryptomarkt heeft sinds 2019 een rendement van 750 procent opgeleverd.

Cryptomunten zijn er in vele smaken en de prestaties van verschillende soorten digitale munten variëren ook.

Cryptomunten die voor het goedkeuren van transacties gebruikmaken van de zogenoemde proof-of-stake methode, hebben het sinds 2019 beter gedaan dan de brede cryptomarkt. Het zelfde geldt voor digitale munten van cryptobeurzen.

Deze conclusie trekken analisten van zakenbank Goldman Sachs in een nieuwe studie.

Voorbeelden van cryptomunten van handelsbeurzen zijn Binance Coin en FTX Token, die zijn uitgegeven door respectievelijk de handelsfora Binance en FTX.

De manier waarop transacties worden goedgekeurd op het digitale logboek (blockchain) van een cryptomunt, speelt dus een rol. De bitcoin maakt hierbij gebruik van de zogenoemde proof-of-work methode, terwijl andere cryptomunten de proof-of-stake methode gebruiken.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Bij de proof-of-stake methode kunnen gebruikers het recht krijgen om transacties op het digitale logboek van een cryptomunt te mogen goedkeuren door een deel van hun bezit van de desbetreffende munt als 'stake' beschikbaar te stellen. Het goedkeuren van transacties kan zelf weer een vergoeding opleveren.

Bij proof-of-work zetten gebruikers enorme hoeveelheden computerrekenkracht in om complexe puzzels op te lossen. Wie als eerste zo'n puzzel oplost, mag een transactie goedkeuren en krijgt als beloning een aantal nieuw uit te geven munten. Op deze manier worden onder meer bij de bitcoin transacties goedgekeurd door zogenoemde 'miners'.

Cryptomarkt 750 procent in waarde gestegen sinds 2019

"Met het volwassen worden van de cryptomarkt kan het lonen om te kijken naar deelsegmenten om inzicht te krijgen in de technische karakteristieken die door beleggers het meest gewaardeerd worden en de vooruitzichten voor praktische applicaties", schrijven de analisten van Goldman Sachs in hun verslag.

Andere belangrijke conclusies uit het rapport zijn:

  • De gehele cryptomarkt heeft sinds eind 2019 een rendement van zo'n 750 procent opgeleverd.
  • De bitcoin heeft het minder goed gedaan dan de brede markt met een rendement van zo'n 500 procent, terwijl ether een rendement van 2.000 procent heeft gehaald.
  • Cryptomunten die sterk gericht zijn op de anonimiteit van gebruikers, zoals monero, hebben het slechter gedaan dan de brede markt sinds 2019.

Wat betreft de verificatiemethode voor het goedkeuren van transacties op een digitaal logboek, speelt mee dat de proof-of-work methode die de bitcoin gebruikt, gepaard gaat met een hoge energieconsumptie van computers. Dit wordt vanuit milieuoogpunt als problematisch gezien.

Het Ethereum-netwerk, waar de cryptomunt ether bijhoort, heeft deze maand een belangrijke technische aanpassing gedaan en sorteert nu voor op de overstap naar een proof-of-stake methode begin 2022. De verwachting is dat dit het energieverbruik van het Ethereum-netwerk flink zal reduceren.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Ethereum-oprichter Vitalik Buterin legt uit waarom de ‘London Hard Fork’-upgrade zo belangrijk is voor cryptomunt ether