• Databedrijf Blockdata heeft een lijst opgesteld van de 13 banken die het meeste geld hebben gestoken in crypto- en blockchainbedrijven.
  • Onder meer Coinbase, Ripple en NYDIG worden gesteund door grote internationale banken.
  • Van de 100 grootste banken ter wereld hebben 55 er geld gestoken in crypto- of blockchainondernemingen

De traditionele spelers in de financiële wereld willen ook een graantje meepikken van de cryptomarkt, waar wereldwijd ruim 2.000 miljard dollar in omgaat.

Dertien grote banken hebben zo’n 3 miljard dollar (omgerekend ruim 2,5 miljard euro) gestoken in bedrijven op het gebied van cryptomunten en blockchaintechnologie, blijkt uit gegevens die databedrijf Blockdata in augustus publiceerde.

Blockdata keek naar welke banken meededen in investeringsrondes bij cryptobedrijven. Het Londense Standard Chartered voert de lijst aan qua totaalbedrag, het Britse Barclays is met 22 investeringen het actiefst.

Van de 100 grootste banken ter wereld hebben 55 er geld gestoken in crypto- of blockchainondernemingen, direct en via dochterbedrijven

Dit zijn de dertien banken die het meest hebben geïnvesteerd in de cryptomarkt:

1. Standard Chartered – $380 miljoen en 6 investeringen

De Londense bank stak onder meer geld in blockchainnetwerk Ripple, wiens XRP-token een totale marktwaarde heeft van rond de 48 miljard dollar. Standard Chartered investeerder verder in Cobalt, een fintechbedrijf gericht op het moderniseren van de valutamarkt.

2. BNY Mellon – $321 miljoen en 5 investeringen

De Amerikaanse bank heeft een belang in Fireblocks, dat zich bezighoudt met de opslag en het digitaal overmaken van de bitcoin en andere digitale munten. Het beheer van digitale valuta is het onderdeel van de cryptomarkt waar banken het meeste in hebben geïnvesteerd. Van de top 100 hebben 23 banken hun eigen beheertechnologie gebouwd of technologie van derden geïntegreerd in hun eigen systemen.

3. Citibank – $279 miljoen en 14 investeringen

De op drie na grootste bank van de Verenigde Staten is aandeelhouder in SETL, een Londens fintechbedrijf dat bouwt aan blockchaintechnologie om betalingen te verwerken.

4. UBS – $266 miljoen en 5 investeringen

De Zwitserse bank die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers steunt onder meer Axoni, een bedrijf uit New York dat blockchainoplossingen voor kapitaalmarkten ontwikkelt.

5. BNP Paribas – $236 miljoen en 9 investeringen

De Franse financiële instelling werkt samen met softwarebedrijf Digital Asset aan oplossingen voor het betalingsverkeer. Digital Asset ontwikkelt DAML, een programmeertaal die onder andere ingezet wordt bij slimme contracten.

6. Morgan Stanley – $234 miljoen en 3 investeringen

Een van Morgan Stanleys investeringen is in NYDIG, een cryptovermogensbeheerder en dochteronderneming van het Amerikaanse Stone Ridge Asset Managent dat 10 miljard dollar van particulieren en bedrijven onder beheer heeft.

7. JP Morgan Chase – $206 miljoen en 8 investeringen

ConsenSys, maker van software voor blockchaintoepassingen op het Ethereum-netwerk, heeft geld gekregen van de grootste bank van de VS.

8. Goldman Sachs – $204 miljoen en 8 investeringen

Op de lijst van Goldman staat onder meer Coin Metrics, dat gegevens levert aan institutionele partijen.

9. MUFG – $185 miljoen en 6 investeringen

Het Japanse Mitsubishi UFJ Financial Group heeft een belang in Coinbase, de Amerikaanse cryptobeurs die in april een notering aan de Nasdaq kreeg.

10. ING – $170 miljoen en 6 investeringen

De Nederlandse bank trok in maart 2020 de portemonnee voor HQLAx, een fintechbedrijf dat een platform bouwt om effecten uit te lenen via blockchaintechnologie. ING stak een onbekend bedrag in HQLAx.

11. BBVA – $167 miljoen en 5 investeringen

Op de lijst van BBVA's investeringen staat Covault, een bedrijf dat oplossingen bouwt voor het opslaan en verifiëren van de identiteit. In 2020 trok de Spaanse bankgroep daar echter de stekker uit.

12. Nomura – $146 miljoen en 5 investeringen

Quantstamp is een beveiligingsbedrijf dat potentiële risico's van slimme contracten en blockchains in kaart brengt. De Japanse bank Nomura is een van de investeerders.

13. Barclays – $12 miljoen en 22 investeringen

De Britse multinational zag onder meer potentie in RealBlocks, een technologieplatform voor alternatieve beleggingen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: