• De invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador verloopt bepaald niet vlekkeloos.
  • Duizenden mensen protesteerden tegen het plan van president Nayib Bukele. Daarbij vloog een bitcoin-pinautomaat in brand.
  • Inwoners van El Salvador zijn onzeker over de stabiliteit van de bitcoin, die sterk in waarde kan schommelen.

Duizenden mensen zijn de straat opgegaan in de hoofdstad van El Salvador om te protesteren tegen de invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in het Latijns-Amerikaanse land.

El Salvador is het eerste land ter wereld dat de cryptomunt als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd naast de Amerikaanse dollar. Dat gebeurde op 7 september.

Het plan om de bitcoin in te voeren als betaalmiddel kwam van president Nayib Bukele. Die stap zou meer mensen moeten helpen om het financiële systeem te gebruiken.

Maar veel inwoners zijn bezorgd over de grote waardeschommelingen van de bitcoin. De demonstranten hadden borden bij zich met teksten als ‘Nee tegen bitcoin’.

Een betaalautomaat voor bitcoins in hoofdstad San Salvador werd in brand gestoken. Samen met het Amerikaanse bedrijf Strike heeft de Salvadoraanse overheid tweehonderd van die automaten in het land geplaatst. Met behulp van een nieuwe digitale portemonnee genaamd Chivo (Spaans voor ‘cool’) kunnen burgers daar geld opnemen.

Foto: REUTERS/Jose Cabezas
Foto: REUTERS/Jose Cabezas

De invoering van de bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador had te maken met technische problemen, terwijl de koers van de digitale munt toen hard daalde. In de aanloop naar de officiële adoptie van de bitcoin kocht El Salvador 400 bitcoins.

Door de koersval leed El Salvador naar schatting een verlies van zo’n 3 miljoen dollar op zijn bitcoin-aankopen. Maar president Bukele liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Via Twitter liet hij weten dat El Salvador een ‘buy-the-dip strategie‘ volgt en nog eens 150 bitcoin heeft aangekocht.

De waarde van digitale valuta kan sterk schommelen en dat maakt veel mensen in het land onzeker over de stabiliteit van het betaalmiddel.

Lees ook: De chaotische introductie van de bitcoin als betaalmunt in El Salvador: een foto-impressie

Ook werd gedemonstreerd tegen juridische hervormingen onder de regering van Bukele. Het gaat daarbij onder meer om de mogelijkheid om lang zittende rechters te ontslaan en een uitspraak van het Hooggerechtshof waardoor Bukele een tweede termijn op rij kan krijgen.

Nu kan een president nog maar één termijn hebben. De demonstranten vinden dat hij dictatoriaal optreedt en de democratie bedreigt.

Overigens geniet Bukele wel steun onder een groot deel van de bevolking van het Centraal-Amerikaanse land vanwege zijn beloftes om de georganiseerde misdaad hard aan te pakken en de veiligheid te vergroten.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Deze 22-jarige werd bitcoinmiljonair met een donatie van zijn oma – nu lanceert hij de Freedom Phone, een smartphone voor conservatieve Amerikanen