• Coinbase Global is na zijn beursdebuut woensdag op de Nasdaq 85 miljard dollar waard.
  • Het aandeel werd voor 250 dollar in de markt gezet, schoot na de opening door naar meer dan 400 dollar en sloot op 328 dollar.
  • Coinbase staat nu direct in de top 85 van waardevolste Amerikaanse bedrijven.

Cryptohandelsplatform Coinbase opende woensdag bij z’n beursgang op de Nasdaq op een koers van 381 dollar.

De aandelen van Coinbase schoten al snel na de beursopening omhoog naar 429 dollar, maar de slotkoers lag op 328 dollar. Daarmee heeft Coinbase een beurswaarde van 85 miljard dollar, als je naast de aandelen in omloop ook rekening houdt met de toegezegde uitgifte van aandelen via optiepakketten van andere beloningsconstructies.

Coinbase omzeilde het traditionele IPO-proces en bracht zijn aandelen rechtstreeks naar de beurs. De onderneming uit San Francisco heeft via een zogeheten directe plaatsing een notering aan de Nasdaq gekregen. Daarbij worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkopen bestaande aandeelhouders stukken.

Coinbase staat na zijn beursdebuut direct al in de top 85 van waardevolste Amerikaanse bedrijven. De onderneming die in 2012 werd opgericht als een manier om de aankoop van bitcoins te vereenvoudigen, is uitgegroeid tot het populairste cryptoplatform in de VS.

De beursgang van Coinbase komt op een moment dat er steeds meer geld in cryptomunten wordt gestoken. Daarbij zijn techinvesteerders naarstig op zoek naar succesverhalen en snelle rendementen.

Ongekende groei van Coinbase

In vergelijking met andere techbedrijven die recent de gang naar de beurs maakten, is de recente groei van Coinbase ongeëvenaard.

Het bedrijf meldde vorige week in een voorlopige handelsupdate over het eerste kwartaal dat de inkomsten in die periode op jaarbasis met factor 9 zijn gestegen tot 1,8 miljard dollar. Het nettoresultaat nam toe van 32 miljoen dollar naar een bedrag tussen de 730 miljoen en 800 miljoen dollar.

De meeste transacties op Coinbase omvatten de aankoop van bitcoin of ethereum, die afgelopen jaar flink aan waarde wonnen. Het bedrijf heeft gezegd dat zijn prestaties op korte termijn grotendeels zullen worden bepaald door de cryptoprijzen.

Brian Armstrong, medeoprichter en topman van Coinbase, bezit 39,6 miljoen aandelen. In augustus kreeg hij een prestatiebeloning van meerdere miljarden die gekoppeld is aan de aandelenkoers van het bedrijf, waardoor hij mogelijk tot 9,3 miljoen opties kan kopen tegen 23,46 dollar over een periode van 10 jaar.

[activecampaign form=28]

Lees meer over Coinbase: