• De grote beweeglijkheid van de bitcoin heeft tot gigantische koersstijgingen geleid. Maar evenzogoed is de bitcoin kwetsbaar gebleken voor forse koersdalingen.
  • Hoe kun je als belegger het beste navigeren in de woelige wateren van de cryptowereld?
  • Vermogensbeheerder Fundstrat geeft 5 gouden vuistregels voor beleggen in de bitcoin.

De grote beweeglijkheid van de bitcoin heeft veel cryptofans aan gigantische winsten geholpen sinds de lancering in 2009, maar niet alle beleggers hebben vol weten te houden tijdens de wilde koersschommelingen.

De bitcoin is dit jaar met bijna 70 procent in waarde gestegen, zelfs nadat de munt na een piek in april tussentijds met 54 procent kelderde.

Om beter te kunnen omgaan met de beweeglijkheid van de bitcoin heeft analist Tom Lee van vermogensbeheerder Fundstrat vijf vuistregels opgesteld die beleggers eigenlijk altijd zouden moeten volgen als ze hun geld in bitcoins steken.

Dit zijn de 5 gouden bitcoinregels van Fundstrat.

1. De VS zijn bepalend voor de toekomst van de bitcoin

Het gaat er uiteindelijk om hoe breed cryptomunten geaccepteerd worden in de Verenigde Staten de komende jaren, aangezien in de VS de kapitaalmarkt het meest is ontwikkeld.

Volgens de Bitcoin Market Potential Index staan de VS op de 5e plek van landen waar de bitcoin veel kans maakt en is het land het enige grote land in de top 10. Om echt succesvol te worden, moet de bitcoin eerst slagen in de Verenigde Staten.

Lee wijst erop dat er de komende twintig jaar maar liefst 70 biljoen dollar (70.000 miljard dollar) aan vermogen van babyboomers in handen komt van millennials. Een deel daarvan zal naar bitcoin kunnen vloeien, aangezien millennials meer open staan voor crypto dan babyboomers.

2. Brede consensus klopt meestal wel, dus volg de Bitcoin Misery Index

Marktsentiment en beurskoersen gaan hand in hand. Daarom is het cruciaal dat cryptobeleggers oog hebben voor stemmingsindicatoren rond de bitcoin, zoals de Bitcoin Misery Index die door Lee is ontworpen.

Een verbetering van het sentiment rond de bitcoin is vaak gepaard gegaan met koersstijgingen over een periode van zes maanden, terwijl een dalend sentiment vaak een teken bleek dat er weer enorme koersschommelingen aan zaten te komen.

3. Koop bitcoin als de koers boven het voortschrijdend 200-daags koersgemiddelde uitkomt

Elke keer als bitcoin boven het 200-daags voortschrijdend koersgemiddelde uitkomt, heeft dat hoge rendementen opgeleverd. Het gemiddelde rendement over zes maanden bedraagt in die gevallen 193 procent, stelt Lee.

"Het 200-daagse voortschrijdende koersgemiddelde is belangrijk, omdat het deze indicator de langetermijntrend van van de koersbeweging weergeeft. Dit gemiddelde is ook van belang als het koersniveau waarop de meeste beleggers hebben gekocht", legt Lee uit.

Bitcoin is eerder deze maand boven het 200-daagse voortschrijdende koersgemiddelde uitgekomen en is sindsdien met meer dan 8 procent in waarde gestegen.

4. De bitcoin doet het goed, als beleggers meer risico durven te nemen

"De bitcoin presteert het best als de S&P 500-index goed presteert", zegt Lee. Dat betekent dat de bitcoin blijkbaar, net als de aandelenmarkt, gezien wordt als een belegging met een hoger risico en een potentieel hoger rendement.

De hoogste rendementen voor de bitcoin werden gehaald in sterke jaren op aandelenmarkten, waardoor er een duidelijke positieve correlatie is tussen de beide beleggingsmogelijkheden.

"Betekent dit dat bitcoin is een belegging is die het goed doet als beleggers meer risico durven te nemen? Misschien. Maar we denken eerder dat de bitcoin goed presteert als er een duidelijke macrotrend is", zegt Lee.

5. HODL omdat de 10 beste dagen van het jaar voor het grootste deel van het rendement zorgen

"De reden dat 'kopen en vasthouden' (oftewel HODL) goed werkt voor de bitcoin is dat slechts enkele dagen per jaar zorgen voor het grootste deel van het rendement", zegt Lee.

De bitcoin is als de 10 beste dagen worden weggestreept elk jaar in waarde gedaald, blijkt uit gegevens van Fundstrat.

"Tussen 2013 en 2019 is de bitcoin elk jaar met gemiddeld 44 procent in waarde gedaald, als de 10 beste dagen niet worden meegenomen", zegt Lee. Gelet op de moeilijkheid van het steeds opnieuw kiezen van het juiste moment van in- en uitstappen is HODL volgens hem een betere strategie.

Lee blijft erg optimistisch over de bitcoin en denkt dat de cryptomunt dit jaar nog weleens tot 100.000 dollar zou kunnen stijgen.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Lees dan ook eens deze artikelen: