De Australische computerwetenschapper Craig Wright ziet af van zijn belofte om sluitend bewijs te leveren voor zijn claim dat hij de uitvinder is van de Bitcoin.

Op zijn blog gaf de Australiër donderdag aan dat hij de stap om bewijs te leveren niet meer aandurft.

Wright zei maandag nog tegen diverse media dat hij de man is achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, het brein achter het elektronische betaalmiddel Bitcoin. Hij onderbouwde die bekentenis op zijn eigen blog met een reeks technische gegevens. Die riepen echter vraagtekens op bij experts.

Wright stelde donderdag niet dat hij Nakamoto niet is. Hij gaf alleen aan dat hij de moed niet heeft om met nieuw bewijs te komen. Hij wees daarbij op de vele beschuldigingen die hij te verwerken kreeg sinds geruchten over zijn mogelijke betrokkenheid bij Bitcoin de kop opstaken. “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben”, schreef hij. “Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”

Zoektocht naar uitvinder

De Bitcoin bestaat sinds 2009. Sinds die tijd bleef geheim wie er achter de naam Satoshi Nakamoto schuilde. Voordat Wright naar voren stapte, werd een Japans-Amerikaanse man aangewezen als de vermoedelijke grondlegger van de virtuele munt.

Wrights naam dook pas eind vorig jaar op, toen twee tech-magazines in hem de veel gezochte codeur herkenden. De Australische fiscus liet toen ook meteen een huiszoeking verrichten bij Wright, die mogelijk voor honderden miljoenen aan Bitcoins zou bezitten.

The Economist, een van de media waarmee Wright zijn onthulling deze week deelde, hield maandag al een slag om de arm. "Het zal wellicht nooit helemaal mogelijk zijn om zonder twijfel vast te stellen wie de bitcoin daadwerkelijk heeft gecreëerd'', schreef het toonaangevende zakentijdschrift.