Ryanair heeft een lijst gepubliceerd van alle vluchten die de Ierse prijsvechter tot en met 28 oktober schrapt.

De volledige lijst is hier te vinden.

De luchtvaartmaatschappij annuleert tot vijftig vluchten per dag, omdat het personeel achterstallige vakantiedagen op moet maken.

Het bedrijf geeft in een Facebook-bericht toe er een zooitje van te hebben gemaakt. “We bieden onze excuses aan aan alle klanten die door deze annuleringen worden getroffen. We hebben een puinhoop gemaakt van de vakantieplanning van piloten en werken eraan om dat op te lossen.”

Ryanair kampte met een stuwmeer aan vakantiedagen voor werknemers. Piloten moesten in september en oktober met vakantie om voor de rest van het personeel dagen vrij te maken. De problemen komen deels doordat het bedrijf overschakelt van een jaar voor de vakantieplanning dat loopt van april tot en met maart naar een normaal kalenderjaar.

Door de gecancelde vluchten worden de reisplannen van naar schatting 400.000 reizigers in de war gebracht. Het gaat om minder dan 2 procent van alle vluchten.

Getroffen passagiers kunnen de vlucht kosteloos omboeken of hun geld terugvragen, maar volgens claimexperts hebben de passagiers ook recht op financiële compensatie. Ben je al op het vliegveld als je vlucht geannuleerd wordt, dan heb je recht op onder meer een gratis maaltijd en een hotelovernachting.

De Europese Commissie houdt de Ierse prijsvechter in de gaten. “We moeten kijken of Ryanair de rechten van passagiers respecteert”, zei een commissiewoordvoerder maandag.

De Ierse luchtvaartmaatschappij is naar schatting zo’n 20 miljoen euro kwijt om reizigers te compenseren.

LEES OOK: Vlucht vertraagd? Hier heb je recht op