De Werkvereniging stapt naar de rechter wegens de ongelijke behandeling van door de coronacrisis getroffen werkenden, zo meldt de belangenclub voor zelfstandigen vrijdag in een persbericht.

De organisatie stelt dat de coronacrisis geen ondernemersrisico is. Het zou dan ook oneerlijk zijn dat door corona getroffen zelfstandige ondernemers hun inkomen aangevuld krijgen tot maximaal het bijstandsniveau, terwijl werknemers kunnen rekenen op maximaal drie keer modaal.

Deze scheve situatie is ontstaan door verschillen tussen steunregelingen voor zzp’ers en werknemers.

Voor zzp’ers was er tot 1 oktober 2021 de Tozo-regeling. Deze ‘Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers’ (Tozo) werd in het leven geroepen om zzp’ers die hun inkomen als gevolg van de coronacrisis hebben zien slinken of wegvallen, tegemoet te komen. Maar deze regeling was al veel minder genereus dan de NOW-regeling waar werkgevers een beroep op kunnen doen voor loonsteun bij het doorbetalen van werknemers in de coronacrisis.

Als alternatief is er voor de zelfstandigen sinds het laatste kwartaal van 2021 alleen nog een aanvullende bijstand. Het 'Besluit bijstandverlening zelfstandigen' (Bbz) is een aanvullende uitkering voor het levensonderhoud. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn sinds het stopzetten van de Tozo-regeling versoepeld tot 1 april 2022.

Dat werknemers op meer coronasteun kunnen rekenen heeft te maken met de NOW-regeling, die sinds het ingaan van de huidige lockdown wél weer is verlengd.

Deze 'Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid' (NOW) werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. De regeling maakt het voor werkgevers die kampen met omzetverlies mogelijk om hun werknemers door te betalen.

De Werkvereniging heeft zware kritiek op het contrast tussen de NOW-regeling die ook bij de huidige lockdown nog wordt gebruikt, en de zeer sobere steun voor zzp'ers. De belangenclub zegt geen andere keus te hebben dan naar de rechter te stappen, omdat "het kabinet doof blijft voor de belangen van de zelfstandigen." Bovendien, zegt de Werkvereniging, wordt de noodsteun van "ons aller belastinggeld betaald."

Omdat de belangenvereniging niet over de financiële middelen beschikt om een rechtszaak te bekostigen, is er een crowdfundingcampagne opgezet. Er zijn nog 14 dagen te gaan en er is tot dusver zo'n 4.500 euro opgehaald.

LEES OOK: Zo krijg je als zzp’er je administratie op orde: 5 tips van de Belastingdienst